ANNONS

Unik spetskompetens som högspänd likström och 125 år med kraftöverföring sitter i väggarna anser Hans Gleimar talar för iden om huvudkontoret i
Foto: Bo Joffer

Hans Gleimar vill se Hitachi i Ludvika

LUDVIKA. Oppositionsrådet Hans Gleimar (C) s hoppas kunna samla Ludvikapolitiken runt en uppmaning att Hitachis huvudkontor för kraftöverföring ska hamna i Ludvika.

Gleimar, tidigare ABB-chef i Japan under tre år, hoppas att huvudägarna i ABB, Wallenbergarnas Investor och Christer Gardells Cevian under förhandlingarna med Hitachi ser till att huvudkontoret för Power Grids hamnar i Ludvika.
– Här sitter ett unikt kunnande i väggarna sedan trefasen mellan Hällsjön och gruvan kom för 125 år sedan, 400 kilovolt och HVDC med Gotlandsöverföringen på 50-talet. Under flera decennier har Dalarnas industrijätte profilerat Ludvika som en världsstad inom kraftöverföring. Nu har vi möjligheten att kraftsamla med målet att bli en än mer attraktiv kommun. Låt oss tillsammans ta den möjligheten, säger Gleimar som hoppas att ABB snart flyttar funktioner som HR och annat som hör Power Grids till Ludvika.

– Den spjutspetskompetens och goda lönsamhet som ABB Power Grid har visat genom åren har gjort att Hitachi har förtroende för verksamheten. Vi kommer lyfta frågan i kommunfullmäktige och hoppas att vi kan kraftsamla Ludvika- och regionpolitiken runt detta så att vi kan påverka ABB, regering och riksdag och göra något bra tillsammans med Hitachi.

Gleimar var ABBs kraftöverföringsman i Japan under knappt tre år.
– Jag mötte bara perifert Hitachi. Vi ville bland annat in med våra ventilavledare i Japan i ett samriskbolag med den japanska tillverkaren Meidensha. Men man lärde sig en hel del om hur japanska affärer och industrier drivs.
– Japan är svårt, “ni är ju kvartalskapitalister”, ansåg de och jag lärde mig att i Japan värdesätter man långa relationer, händer det något så kommer man. Därför tror jag på dem som en långsiktig ägare.

Gleimar tycker att Hitachi påminner en hel del om hur Asea såg ut innan fusionen med Brown Boveri.
– Hitachis nuvarande produktportfölj spänner över stor bredd och omfattar bland annat kraftverk, telekommunikation, entreprenadmaskiner, elektronik och elektriska handverktyg. Det är en stor koncern med mer än 50 procent av verksamheten i Japan.
– Transmission är bara ett delsegment hos Hitachi och ABB Power Grids kompletterar Hitachi. Ludvika är en spjutspets inom HVDC och så har vi SVC i Västerås.

I Västerbergslagen finns något unikt japanskt. LogMax ägs av Komatsu, Ovako av Nippon Steel och snart blir ABB japanskt. Har du några tankar om vad man ska göra med detta faktum?
– Det har jag inte tänkt på men det tål att tänka på och utveckla brett.
– Jag hoppas att kommun omedelbart börjar skapa en långsiktigt plan med målet att göra Ludvika till den mest attraktiva lokaliseringsorten för Hitachi/ABB Power Grids viktiga funktioner som bolagsledning och utveckling. Till planen kopplas aktiviteter som stärker Ludvika som attraktiv bostads- och arbetsort.

– Vi måste se till att utveckla hela vår region där det växer upp elintensiv industri, alltså datalager, SSAB ska gå över till fossilfri produktion och detta kräver mer el. Det här kräver att vi lockar välutbildad arbetskraft till Falun, Borlänge, Avesta, Ludvika och Västerås så vi måste få ett bra tänk och att vi tillsammans lobbar på riksnivå, säger Hans Gleimar som berättar en anekdot om hur ABB betett sig i Japan.

Asea hade handelshuset Gadelius sedan början av 1900-talet och man stannade kvar och hjälpte japanerna att bygga upp sittsvårt bombade land efter kriget och det uppskattades stort i Japan. Så kom ABB med Percy Barnevik som sålde fastigheterna för att snabbt ta hem sin vinst, nu blev det inte så för Percy hade inte läst japanska skattelagar så vinsten blev till skatt.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 06 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS