ANNONS

Hängivet arbete med utsatta belönas

BORLÄNGE/SMEDJEBACKEN. Diana Xhemshiti, från Borlänge, har belönats med DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr. På HVB-hemmet i Smedjebacken hjälper hon pojkar som mår dåligt.

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kronor går till den som på ett spännande sätt bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. I samband med hockeymatchen mellan Leksand och Almtuna utsågs Diana Xhemshiti till vinnare. Hon blev mycket förvånad:
– Detta trodde jag aldrig. Dels eftersom det var så starka nominerade. Dels eftersom psykisk ohälsa inte är prioriterat i samhället. Priset motiverar mig att jobba ännu mer med detta.

Hennes arbete handlar om att hjälpa utsatta pojkar i samhället. Flera av dem riskerar att använda droger och att hamna i kriminalitet. Många pratar om det och har synpunkter, få gör någonting.
Diana Xhemshiti, från Borlänge, agerar. Hon har startat HVB-hemmet Morgården i Smedjebacken för pojkar från 14 till 18 år.
– Det är viktigt att det här problemet uppmärksammas. Jag är en person som gärna vill hjälpa människor som har problem, säger Diana Xhemshiti, som har en gedigen utbildning och ett långt yrkesliv kring detta, både kommunalt och i privat regi.

– Jag har en drivkraft att hjälpa dessa pojkar. Vi arbetar med metoden ART, ilskekontroll, moralträning och social färdighetsträning. Vi har lektioner och rollspel för att synliggöra beteendet. Målet är att ge dem verktyg att kunna hantera ilskan bättre och hitta ett konstruktivt sätt att hantera andra utmaningar de ställs in för säger, Diana Xhemshiti.

Diana Xhemshiti vill kunna påverka dem i unga år. Målgruppen är pojkar som vistas i olämpliga miljöer, testar droger, ofta en psykisk ohälsa och har ett hotfull aggressivt beteende och visar kriminella tendenser. De har svårigheter i relationer och tilliten till vuxenvärlden då deras liv präglats av svek och utanförskap.
– Pengarna ska gå till killarna på Morgården. De ska, tillsammans med personalen, få göra aktiviteter som bidrar till att de utvecklas och mår bättre, avslutar Diana Xhemshiti.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 09 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS