ANNONS

Conny Svendsén tycker linet är mycket användbart, som till olja och isolering exempelvis.
Foto: Maria Karlsson

Han vill skapa mötesplats för byggnadsvård och hantverk

LUDVIKA. Byggnadsvårdsbutiken är återöppnad och fylld med nytt material att använda till renovering av gamla hus. Conny Svendsén driver Svendséns Färg och Byggnadsvård i Morgårdshammar och är även redo att utöka kursverksamhet ytterligare. – Jag tycker det är roligt att lära ut och redan nu har jag dagskurser och helgkurser i fönsterrenovering och gammeldags målartekniker som marmorering, ådring och nävamålning, säger han.

Nävamålning tycker han är speciell i och med att den har dalaförankring och finns på många gamla skåp. Här använder han vanlig filmjölk och blandar med pigment.
Ett par dagar i veckan är han ute på olika renoverings- och målningsuppdrag åt andra.
Till hösten är tanken att han i samverkan med andra hantverkare ska erbjuda kurser i smide, gärdsgårdsbygge och andra hantverk som skinnsömnad och sadelmakeri exempelvis.
Hans mål är att det stora huset på Kuskgatan 6 ska bli en mötesplats för människor som är intresserade av hållbar byggnadsvård och hantverk. Det är butik på hela nedervåningen och gott om plats för kursverksamhet en trappa upp.

Conny visar material han använder vid fönsterrenovering.

Conny har tidigare arbetat yrkesmässigt med moderna oljefärger och plastfärger, ofta gjorda på fossil olja, och har sett vad de kan få för konsekvenser.
– De bygger upp fukten i träet och den har ingenstans att ta vägen. Det blir dåligt inomhusklimat och träet blir till slut blir rena komposten, men det syns inte bakom färgen som till skillnad från linoljefärg sitter kvar trots att det blivit för mycket fukt.
Han började först på hobbynivå att måla med linoljefärg och sedan har det blivit mer och mer.
– Det enda felet man kan göra är att måla linoljefärg för tjockt, då blir det längre torktid. Det är viktigt att måla tunt, men det gör ju att linoljefärg egentligen blir billig, för den är dryg och täcker bra.
Han tycker lin är en fantastisk växt på många sätt. Den används till att göra linolja och textilier, men också till en sund en isolering där fukten kan vandra.

Ådring, marmorering och nävamålning är gamla målningstekniker.

SVT-program som ”Det sitter i väggarna” är populära och Conny ser hur många yngre börjar få upp ögonen för byggnadsvård.
– De skaffar gamla hus och skrapar bort plastfärgerna för att återställa huset som det en gång var. Det har blivit en trend, säger han.
En av anledningarna till att renovera det gamla är att det ofta är mer hållbart än nytt.
– Ett gammalt fönster kan se bedrövligt ut men under all gammal färg är ofta träet av mycket bra kvalitet. Ett 100 år gammalt fönster kan med rätt behandling hålla i 100 år till.
Att arbeta med gamla tekniker går ofta hand i hand med bra miljövård, enligt Conny.
– Det finns kommuner som tänker till och använder linoljefärger och andra naturliga färger, när de ska måla offentliga lokaler och Smedjebacken är ett bra exempel.

Butiken är fylld med material för varsam byggnadsvård och hantverk.
Facebook

ANNONS

ANNONS