ANNONS

Ica-handlare Anders Hedberg är öppen för att hitta lösningar för alla som vill handla på hemmaplan.
Foto: Maria Karlsson

Han vill hitta lösningar trots utmaningar i tuffa tider

LUDVIKA/NYHAMMAR. Som tidningen skrev nyligen har Coop Mitt beslutat att stänga butiken i Nyhammar trots ortsbornas protester. En anledning är att butiken gått med förlust under många år.

Coop-butiken som ligger i Sunnansjö, cirka en mil från Nyhammar, har också gått med förlust en tid, men där finns det bättre förutsättningar enligt Coop Mitt som planerar att satsa och försöka behålla butiken.
Grangärde ligger mellan de båda orterna och där driver Anders Hedberg Ica Nära sedan 1996.
– Jag förstår besvikelsen från Nyhammarsborna men det finns inte köpkraft för tre butiker så nära varandra och vi har alla tre haft det tufft under många år. Det är tillskotten på sommarhalvåret som gör att man hållit näsan ovanför vattenytan, säger han.
Hans butik har också gått med förlust men förra året vände det och blev vinst.
– Och vi har i alla fall dubblat omsättningen sedan vi tog över butiken, berättar Anders.

Nu har han och andra handlare fått nya utmaningar.
– Vi har fått oerhörda prisökningar för varorna i butiken och större elkostnader bland annat. Vi försöker minska förbrukningen av el så mycket vi kan och har exempelvis bytt ut alla lysrör till led och använder bara de som är nödvändiga. Dessutom har vi satt timer på vissa kylar, berättar han.
Anders är medlem i Ica men driver butiken som privat företagare.
– Jag får hjälp och stöd från Ica, men de går inte in ekonomiskt som Coop kan göra i sina butiker, förklarar han.
Det är inte heller Ica som fattar beslut om butiken i Grangärde ska stängas.

På mötet där Nyhammarsborna nyligen fick träffa ledningen från Coop Mitt för att få svar på frågor om stängningen av butiken, angav Magnus Wåhlander, vd Coop Mitt, att ett av skälen till att butiken gått med förlust är att alltför många storhandlar på annan ort och använder butiken i Nyhammar enbart för att kompletteringshandla.
Lars Fagerberg, egen företagare i Grangärde, deltog på mötet. Han berättade senare för tidningen att han tidigare gjort en egen beräkning om köptroheten och kommit fram till att det kanske bara rör sig om 20 till 25 procent som de boende i bygden lägger i någon av de tre butikerna i Sunnansjö, Grangärde och Nyhammar. Resten handlar de i andra mataffärer.
– Jag tycker ändå att köptroheten är ganska hög trots allt, svarar Anders på det.
Han tror att hans förutsättningar är bra tack vare att han satsar på att ha ett brett sortiment så kunderna hittar det de vill ha på hemmaplan.

På Ica i Grangärde finns dessutom i stort sett alla servicepunkter. De är ombud för Apoteket och Systembolaget, samt för Svenska spel och ATG. De har också paketutlämning från i stort sett alla aktörer på marknaden.
När OKQ8 stängde butiken i Grangärde såg Anders till att möjligheten att pumpa bildäcken blev kvar i Grangärde och i butiken finns dessutom ett visst sortiment av olja med mera.
Under pandemin kunde Anders också hålla servicen med att köra ut matvaror till de som behövde.
– Jag älskar mitt yrke, det är ett sätt att leva, säger Anders som är tredje generationen i samma yrke.
När Coop stänger butiken i Nyhammar är Anders öppen för att försöka hitta lösningar för de som får svårt att ta sig själva till en matbutik.
– Förhoppningsvis ökar möjligheterna att kunna driva vidare de två butiker som blir kvar. Då hoppas jag kunna göra nya investeringar och den dagen jag lämnar över butiken vill jag att det ska vara något bra, säger Anders.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS