ANNONS

Marcus Blomqvist tvångssyndrom drog ner honom till botten, men efter att han fick hjälp på ett center i Uppsala för psykisk ohälsa mår han nu bättre än någonsin tidigare.
Foto: Rebecca Linder

Han vill få fler prata om psykisk ohälsa

AVESTA. Marcus Blomqvist, 24, fick diagnosen OCD som nioåring. Nu vill han berätta om sina upplevelser av psykisk ohälsa. Men även att få fler att prata om det.

Redan som barn märkte Marcus att han hade ologiska tankar. Men med tiden märkte också hans föräldrar att han blev allt mer inbunden och de sökte sig då till barn och ungdomspsykiatrin. Snart hade han fått diagnosen OCD, tvångssyndrom.
– Det var väldigt tufft för mig då det kändes som att jag hade fått en stämpel, att jag inte var som alla andra. Jag försökte dölja det genom att vara sprudlande glad och låtsas som att allt var okej, berättar Marcus.
OCD innebär att man har tvångstankar eller tvångshandlingar som styr och gör ens liv till en fruktansvärd mardröm.

Diagnosen förstörde successivt det mesta som fanns i Marcus vardag. Som 14-åring valde han att satsa stort på ishockeyn.
– Jag isolerade mig från vänner. Det var bara träningen som gällde. Det kunde trötta ut mig så att tvånget inte kunde ta så stor plats, säger Marcus.
Han beskriver det som att han levde i en bubbla. En bubbla som till slut skulle brista. 2016 blev Marcus inbjuden att spela på college i USA. Han åkte dit och provspelade i två veckor, fick en plats, men valde sen att tacka nej.
– Jag kände att pressen blev för stor, jag klarade inte av det helt enkelt.

Hemma igen så började proffsklubbar i USA att höra av sig. Bland annat en klubb i New York och han beslutade sig för att göra ett försök ändå eftersom ishockeyn var hans stora dröm. Under perioden som han var där på träningsläger så presterade han otroligt bra, trots att han mådde otroligt dåligt inombords. Han erbjöds en plats i Philadelphia.
– Men till slut bestämde jag mig för att det var viktigast att tänka på mig själv, så jag åkte hem igen.

Han visste inte hur illa det var förrän han kom hem. Då brakade allt som han hade sopat under mattan så länge lös. Marcus har svårt att beskriva allt som hände men till slut var det så illa att han inte ens kunde stå på benen. Då åkte de in till Säter och han fick antidepressiva. De kommande två åren kämpade Marcus med sin sjukdom. Det var svårt att få kontinuerliga tider hos psykolog. De sökte i Avesta, Falun och till slut lyckades de få en remiss till ett center i Uppsala för psykisk ohälsa där han under en och en halv månad fick den hjälp och intensiva vård som han behövde. Det här var i december förra året.
– Efter närmare 15 år med psykisk ohälsa så lyckades jag bryta mig loss och har nu fått tillbaka mitt liv som nu känns bättre än någonsin tidigare. Tiden i Uppsala var så klart oerhört tuff eftersom det handlar om att göra det motsatta till det som tankarna säger, vilket skapar oerhört mycket ångest.

I dag har hans tankar minskat enormt och han beskriver det som att han upplever ett lugn som han aldrig tidigare gjort i sitt liv.
– Visst har jag fortfarande en del saker som är jobbiga, men nu har jag verktygen för att klara av att hantera dem.

Publicerad i Annonsbladet vecka 16 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS