ANNONS

Sören Eriksson är kontaktperson och samordnare för eftersöksjägare i Avesta kommun, här med Gismo som är tränad för att spåra skadat vilt.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Han ser till att trafikskadat vilt tas om hand

KRYLBO/AVESTA Vi går mot en allt mörkare årstid och risken att kollidera med vilt ökar. Är olyckan framme måste det anmälas till polisen som kontaktar eftersöksjägaren. Sören Eriksson är en av dem som spårar viltet och han har varit med som eftersöksjägare i cirka 14 år.

Här har lidandet avslutats för den trafikskadade älgen.
Foto: Sören Eriksson
– Nu är jag också kontaktperson och samordnare för samtliga eftersöksjägare i Avesta kommun och vi är totalt tio personer, säger han.
Sören Eriksson tar emot hemma i bostaden i Krylbo där flera hundar ingår.
– Men det är Gismo som är min eftersökshund, säger han och klappar om sin fyrbenta kollega.
Han berättar att polisen gjorde om proven i vintras och det var många som missade det nya provet men att nu börjar de komma ifatt.
– Det är cirka tio eftersöksjägare i Avesta kommun och sju av dem är kontaktpersoner och tre är eftersöksjägare.

Sören Eriksson berättar att i år, till och med augusti, har de haft 114 registrerade viltolyckor. Av dessa var 104 rådjur, sju älgar, en dovhjort och två vildsvin.
– Det är mellan 160-180 viltolyckor per år enbart för Avesta kommun och sedan den 2 januari i år har jag haft 50 uppdrag.
Däremot har man ingen rovviltseftersök i kommunen och Sören berättar att när en varg blev påkörd förra året kom det ut en jägare från Örebro.
Att söka efter trafikskadat vilt innebär ofta ett sökande i oländig terräng och när det är mörkt.
– Förra söndagen åkte jag iväg halv tolv på natten och kom hem framåt morgontimmarna, säger Sören.
Vid ett annat tillfälle var han ute och sökte efter en älg i tre timmar när ficklamporna höll på att ge upp.
– Vi kunde inte släppa hundarna då det aktuella sökområdet låg mellan riksvägen och järnvägen. Till slut fick vi ge upp och avvakta till morgonen då vi hittade den skadade älgen som avlivades.
Sören Eriksson påpekar att det är viktigt att märka ut platsen där man kört på ett vilt så att eftersöksjägaren har något att utgå ifrån.
Ett annat problem är vad man ska göra av det döda djuret om inte markägaren kan ta hand om det.
– Vi har försökt att få med kommunen att göra en plats där vi kan gräva ner djurkroppar men det har inte gett någon respons.

Vad har ni för ersättning?
– Vi har fått 400 kronor för rådjur och 700 kronor för älg eller vildsvin. Däremot har vi ingen kilometerersättning de första fem milen och som samordnare utförs mycket extrajobb gratis. Men vi gör det här för viltet och vi är nog de bästa djurvännerna.
Ersättningen har inte höjts på över tio år men i förra veckan kom beskedet att ersättningarna ska höjas genomgående. Enligt ett pressmeddelande från Naturvårdsverket gäller det både eftersök och bilersättning. Den högre ersättningen kommer att betlas ut från den 1 oktober även om de nya föreskrifterna inte träder i kraft förrän 1 december.
Som eftersöksjägare kan det uppstå speciella situationer och ett trafikskadat djur väcker känslor. Sören berättar att vid ett tillfälle hittade han en pojke som låg i diket och kramade ett skadat rådjur.
– Rådjuret var redan stressat av sina skador och än mer av att bli fasthållen av en människa. Men den här killen menade väl och handlade utifrån sina känslor.
Sören Eriksson har ett stort jaktintresse och han reser över stora delar av Sverige för att jaga och förra fredagen var det dags för älgjakt i Norrland.
På frågan om det även blir björnjakt är svaret:
– Nej, jag håller mig till älgarna även om det finns björnar kvar att skjuta.

Drabbade vägsträckor
Till och med den 31 augusti har totalt 36 373 viltolyckor polisrapporterats i hela landet. Av dessa var 29 340 rådjur, 2 746 älgar och 2 300 vildsvin.
De fem mest viltolycksdrabbade vägsträckorna i Dalarnas län är:
Riksväg 70 mellan Insjön och Mora.
Europaväg 16 mellan Djurås och Malung.
Riksväg 69 mellan Falun och Rättvik.
Riksväg 69 mellan Hedemora och Falun.
Europaväg 45 mellan södra Mora och norra Orsa.
Källa: Nationella Viltolycksrådet, Polismyndigheten Dalarna

Rapportera viltkollision
Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
Ring 112 och anmäl olyckan. Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen. Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
Det händer att platsangivelsen är felaktig vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.
Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i Nationella Viltolycksrådets app som finns för nedladdning till Iphone.
Källa: Nationella Viltolycksrådet

Facebook

ANNONS

ANNONS