ANNONS

Fredrik Lundgren gör en cykelresa genom Sverige för att uppmärksamma psykisk ohälsa och samla in pengar till Hjärnfonden. I tisdags kom han till Avesta där han övernattade hos faster Lena Andersson.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Han cyklar genom Sverige för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Den 22 maj begav sig Fredrik Lundgren ut på en cykelresa genom Sverige, från Smygehuk till Treriksröset. Under 33 dagar cyklar han cirka 230 mil för att uppmärksamma psykisk ohälsa och samla in pengar till Hjärnfonden. Projektet kallar han för “Mental Pedal” där cykelresan är en del av projektet. I tisdags anlände han till Avesta där han övernattade hos faster Lena Andersson. – Jag vill visa att alla kan göra något men tillsammans kan vi göra ännu mer för de som lider av psykisk ohälsa, säger han.

Fredrik Lundgren hann med en liten släktträff vid stoppet i Avesta. Till vänster kusinen Maria Andersson med barnen Penny och Flora Alenius, och det är Flora som sitter hos mormor och Fredriks faster Lena Andersson.
Fredrik Lundgren är 45 år och bor i Södertäljetrakten. En tid bodde han även i Krylbo så det är bekanta områden han har anlänt till. Vid ankomsten till Avesta var elva dagar av den pågående cykelresan avklarad och Fredrik berättar om bakgrunden till projektet.
– Jag drabbades av utmattningsdepression för två år sedan. Jag drev eget företag och jobbade i princip dygnet runt och under ett par år var det riktigt tufft, säger Fredrik och fortsätter:
– Jag gick igenom en skilsmässa, farmor och farfar gick bort och till slut kom allt ifatt mig. I december 2019 blev jag sjukskriven och läkaren skrev ut ett recept med orden “ta det här så syns vi om en månad”.
Fredrik hade svårt att sova, synen blev sämre och musklerna påverkades. Det blev många turer till vården innan han träffade en läkare som tog sig tid att lyssna.
– Jag blev sjukskriven i ett halvår och fick bråka mycket med försäkringskassan.
Fredrik avvecklade företaget och började jobba som personlig assistent. Han var också kontaktperson till personer som led av psykisk ohälsa.
– Jag märkte hur det här drabbar individen och bestämde mig för att göra något.
Fredrik berättade om sitt cykelprojekt för Hjärnfonden och att han skulle samla in pengar och på den vägen är det.
– Hittills har jag fått ihop 80 000 kronor och det har gått snabbt genom ett bidrag på 20 000 kronor från ett företag i Norrtälje.
Redan innan själva cykelresan började utmanades SM-finalisterna i ishockey Växjö Lakers och Rögles supporterklubbar.
– Det gick ut på att köpa flest lotter där vinsten var en signerad replika matchtröja. Det resulterade i ett bra startbidrag på 11 900 kronor.
Resan startade i Smygehuk och på frågan hur han tog sig dit blir svaret:
– Jag fick skjuts av mina föräldrar och de följer varenda kilometer av min resa. Pappa brukar ringa när jag kört fel, säger Fredrik och ler.
Fredrik Lundgren har också två barn, 21 och 22 år, som hejar på sin pappa.
Dagsetapperna är mellan åtta och tolv mil och Fredrik trampar på i ur och skur.
– Första veckan regnade det varje dag men jag har bra regnkläder. Det värsta är blåsten.

Har du tränat för att orka cykla?
– Så var planen men det blev inte så mycket träning som jag tänkt. Men jag har cyklat Vätternrundan och Siljan runt tidigare.

Hur har du gjort med övernattningar?
– Innan jag påbörjade resan gick jag ut på Facebook och frågade om sponsring med övernattning och bidrag. Det är släkt, vänner, bekanta och obekanta. Det har funkat bra och växt mer och mer genom insamlingar, lotterier med mera

Inga tillbud efter vägen?
– Nej, jag har klarat mig från punktering och jag har också fått cykelservice efter vägen. Folk har varit fantastiska och ställt upp och sponsrat med både förnödenheter, övernattningar och bidrag till insamlingen.
I torsdags anlände Fredrik Lundgren till Nås där man arrangerat en musikkväll till förmån för Hjärnfonden.
– Det har varit fantastiska möten med människor under vägen och det blir väldigt känslomässigt. Jag har lyssnat till många berättelser om psykisk ohälsa och alla de har mötena har gett mig mycket.
Nu trampar Fredrik Lundgren vidare mot målet som är Treriksröset och att han trampar från söder till norr har viss betydelse.
– Det vanligaste är att starta i norr och ta sig neråt i Sverige, men jag ville göra tvärtom som en symbolisk handling. Att ta sig uppåt.

Facebook

ANNONS

ANNONS