ANNONS

Emma Nyhlén tog initativ till en hälsokampanj på Metropoolen och nu erbjuds hungriga elever nyttigare alternativ till godis och läsk.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Hälsokampanj på Metropoolen för elevers bästa

AVESTA Godis och läsk som alternativ till skollunch gillas inte av Emma Nyhlén och hennes medarbetare på Metropoolen i Avesta. Det blev inledningen på en hälsokampanj då sockrade godsaker ersattes med nyttigare alternativ.

– Nu har vi en speciell skolmeny mellan klockan 10.00 och 16.00 då vi har plockat bort godis, läsk och kaffebröd, säger Emma Nyhlén.

Kaféet i Metropoolen har som regel ett varierat innehåll med både godis och fikabröd. Men efter att stora gäng med elever kom in och handlade godis i mängd tyckte Emma Nyhlén att det var dags att göra något åt det.
– Vi har sålt väldigt stora mängder godis varje dag till skolelever och det ville vi ändra på. Barnen är så klart hungriga och många äter inte skollunchen trots att jag vet att Domarhagen har jättefin mat och mycket att välja på. För det är främst högstadieelever från Domarhagsskolan det handlar om.
Förutom att Emma Nyhlén är utbildad badmästare är hon också utbildad hälso- och kostrådgivare så hälsokampanjen ligger henne varmt om hjärtat.

Hur har reaktionerna varit?
– Från föräldrarna har det varit positiva reaktioner men minen från eleverna visade något annat när vi körde igång. Nu verkar de ha accepterat de nya alternativen där mackor, frukt, kvarg, barebells med mera ingår. Glassen har vi inte tagit bort så det går fortfarande att köpa under skoltid.
Förutom ovan nämnda finns också en del färdiglagad mat, som pannkakor och köttbullar exempelvis.
– Vi har bra priser och det är nära att springa över hit men nu fortsätter vi med godisfritt.
Förutom kaféverksamhet leder Emma Nyhlén simundervisning, babysim och vattengympa.

Hur har verksamheten fungerat under pandemin?
– Vi öppnade upp 15 juli då regeln om en person per tio kvadratmeter togs bort så nu är det mer normalt.
Emma Nyhlén berättar att de har roterande arbete i kafé, skolbad och de olika verksamheterna. Det krävs många personer bara till kaféverksamheten där försäljningen av nyttiga alternativ fortsätter under skoltid.
– Ja, vi tänker köra på så här. Vi kommer också att höra med eleverna om de har andra önskemål, då kan vi ta hem det, säger Emma Nyhlén.

Facebook

ANNONS

ANNONS