ANNONS

Fotograf Felicia Gustafsson i sin studio på platsen där hennes kunder vanligtvis sitter. Hon har sin verksamhet i ett hus på 17 kvadratmeter intill sitt boningshus.
Foto: Sara Flodin

Guldstunder som bröllopsfotograf

FORS. Felicia Gustafsson startade sitt fotoföretag Guldstunder 2019 och för ett år sedan bestämde hon sig för att satsa 100 procent på att bara vara fotograf. Uppdragen varierar och detta år har hon kombinerat skolfoto med bröllops- och studiofotografering.

Intresset för fotografering blomstrade upp under tiden som Felicia var hemma med sin dotter.
– Då började jag fundera på att göra något utav detta. Sen har kompisar efterfrågat bilder. Till slut bestämde jag mig för att starta en firma.
Verksamheten driver hon i en nyrenoverad bod på villatomten i Fors. När Lokalt i:s utsände anländer har Felicia id-fotografering som hon kör via ”drop in” varje fredag.

Felicia Gustafsson är utbildad djurvårdare och undersköterska. För ett år sedan bestämde hon sig för att driva sitt fotoföretag på heltid. Foto: Sara Flodin

Under året har Felicia plåtat ett tiotal bröllop och uppskattar att få vara med på dessa stora ögonblick i folks liv. Inför bröllopet träffar Felicia bröllopsparet för att planera dagen.
– Då bestämmer vi vilka tider som jag ska vara med och fotografera och vilka önskemål de har. Om de även vill ta bilder tillsammans med släkten och så. De flesta vill ha fotografering från vigseln och framåt, medan andra vill att jag ska vara med hela dagen. Ända från tidiga förberedelser till kvällen.
Ett alternativ kan också vara att Felicia endast är med under vigseln.
– Det är väldigt olika vad folk vill ha, konstaterar hon men är väldigt bestämd med vilken stil hennes bilder ska ha.
– Jag fotar naturligt och säger aldrig åt någon att de ska titta in i kameran och le. Jag vill fånga det spontant, säger Felicia som vill undvika stela och onaturliga bilder.
– I somras fotograferade jag ett brudpar som inte märkt att jag var med och fotograferade. Det är det jag vill. Jag vill inte att någon ska få en kamera upptryckt i ansiktet, utan vara diskret.

En av de bröllopsbilder som Felicia Gustafsson tagit. Hon vill att bilderna ska vara naturliga. Foto: Felicia Gustafsson/Guldstunder

– Jag gör ingen hård eller överdriven redigering, men ändrar lite i ljusstyrkan och kontrasterna. Helst ska det se ut som när jag tog bilden.
Felicia fokuserar även på att föreviga gästerna under bröllopet. Hon rekommenderar alla att ta en gruppbild på släkten utanför kyrkan efter gratulationerna.
– Då är du säker på att alla blir med på en bild och du minns vilka som var på plats.

Felicia i studion som hon renoverat och inrett på ett trivsamt sätt. På väggarna hänger bilder som hon tagit. Foto: Sara Flodin

Förr togs ofta bröllopsbilder i en studio.
– Det är inget kunderna vill ha. De vill ha porträttbilder från naturen och detaljbilder på buketten, ringarna och håruppsättningen.
Felicia plåtar ute även om det spöregnar och har paraplyer både till sig själv och brudparet.
– Jag fotar i alla väder. Det kan bli jättefina bilder trots att det regnar, tycker Felicia.
Felicia levererar alla bilder digitalt på ett USB-minne. Sedan får kunden förstoringar och annat utefter antalet timmar som Felicia fotograferat.
Hon har inte märkt av någon ekonomisk kris och tycker att folk lägger ut mycket pengar på sina bröllopsbilder. Pandemins ”flaskhals” har nu löst sig och detta år har det varit en ”ketchupeffekt” med många par som vill viga sig.
– Det är nu, efter pandemin, som alla vill gifta sig. Många gör bröllopet lite större och det har varit ett bra år att satsa på verksamheten, tycker Felicia.
Sommar och höst är de mest intensiva perioderna för Felicia och under sommaren arbetar hon i stort sett varje helg.

Felicia Gustafsson började fotografera när hennes barn var små. Hon är utbildad djurvårdare och har även arbetat som undersköterska. Foto: Sara Flodin

Vecka 46 erbjuder Felicia julfotograferingar av barn och djur. Efter nyår tror hon dock att det kommer lugna ner sig något.
– Jag måste planera för att ha en budget över hela året.
Under hösten har Felicia drygat ut inkomsten med skolfoto på Central- och Källskolan i Norberg, Stureskolan i Hedemora, Skogsbo i Avesta, Realgymnasiet i Borlänge, Smedby skola i Dala-Husby och på Vikmanshyttans skola.

Felicia i ramverkstaden där hon gör sina egna inramningar. Foto: Emil Westlin

Förutom fotografering skriver Felicia själv ut bilderna och laminerar dessa samt monterar på kartong och träblock. Tillsammans med sambon Emil Westlin, som sysslar med laserprint, utvecklar hon de fotoprodukter hon säljer.
– Det blir så luddigt när man har företag. Jag går aldrig ”hem från jobbet”, konstaterar Felicia.

Asken är en produkt som Felicia utvecklat ihop med sin sambo Emil. Foto: Sara Flodin

I december ska Felicia plåta ett par i ett elljusspår.
– De har tillbringat mycket tid där. Det ska bli spännande att fotografera, men det kommer vara mörkt ute, vilket blir en utmaning. Jag har sagt åt dem att de ska ta med tomtebloss som en mysfaktor.
Det egna bröllopsfotot har dock ännu inte tagits, men den dagen detta görs vill inte Felicia spara på krutet.
– Bröllopet ska både fotas och filmas av en anlitad fotograf, försäkrar hon.

Under en fotografering då Felicias sambo Emil Westlin körde drönare. Även Felicia kör drönare i vissa uppdrag. Foto: Emil Westlin

 

Facebook

Populärt på webben

ANNONS