ANNONS

“Jag gillar det klassiska utbudet med moderna smaker. Favorit är Napoleonbakelse”, förklarar VM-guldmedaljören konditor Josefin Gauffin här på promenad i Borlänge med maken Gauffin.
Foto: Veronica Rigtorp

Guldkonditor flyttar hem och öppnar eget

BORLÄNGE. Josefin Gauffin tog VM-guld med svenska kocklandslaget i november. Nu flyttar hon hem till Borlänge och startar konditori.

Chefsansvarig för svenska kocklandslaget Fredrik Andersson från Avesta ringde upp Josefin då laget fått ett avhopp. En chans Josefin tog och som gav henne del i årets VM-guld.
Josefin är uppvuxen i Årby, där föräldrarna bor kvar. Den nioåriga grundskolan gick hon på Gylle skola innan det blev Hushagen livsmedel med inriktning konditori och bageri. Som lärare hade hon Patrik Steen.
– Den utbildningen är en av de bättre, konstaterar Josefin Gauffin
Inget dåligt omdöme från en VM-guldmedaljör och något skolan torde vara nöjda med.

Yrket har utvecklats stort, mycket genom den trend av bakning som svept över landet.
Efter utbildning i Kristianstad letade sig Josefin till Stockholm för jobb, då hon kände att det inte fanns så mycket utvecklingspotential i hemstaden. Efter en tid på Betsy Sandbergs choklad blev det berömda Tössebageriet. Där stannade hon i åtta år totalt varav fyra år som bageriets chefskonditor.
– Då var vi ett par konditorer som hjälptes åt med både tårtan och desserten till Carl-Philip och Sofias bröllop, det var häftigt, säger hon leende.

Med all denna kunskap i bagaget och hemlängtan letar hon med hjälp av maken Daniel Gauffin lokaler för fullt och det måste vara den där rätta magkänslan.
Inget är klart, men de har tittat i Borlänge med omnejd men även i Falun. När det blir klart med lokal kommer paret att leta vidare efter boende.

Med en konditor som har både ett VM-guld och en andra plats i tävlingen Årets konditor 2017, kommer säkerligen det som bjuds att locka långväga fikasugna.

Publicerat i Annonsbladet (Borlänge) vecka 52 2018.

Facebook

ANNONS

ANNONS