ANNONS

På söndag arrangerar Garpenbergs hembygdsförening en guidad promenad genom byn Ljusfallet. Här är en bild från Ljusfallet från 1920-talet.
Foto: Karls-Erik Forsslund

Guidad promenad sker i Ljusfallet

GARPENBERG I samband med den andra helgen i september varje år genomförs Kulturarvsdagen runt om i landet. I år kommer dagen att uppmärksammas av Garpenbergs hembygdsförening som arrangerar en guidad promenad i byn Ljusfallet.

– Detta är en dag som syftar till att väcka intresset för och skapa förståelse för kulturarv och kulturmiljöer, säger Anja Hedqvist, sekreterare i Garpenbergs hembygdsförening.
Den guidade promenaden sker i byn Ljusfallet, som ligger mellan Garpenberg och Horndal.
– Byn är gammal och ingår bland annat i det som brukar kallas Södra Dalarnas finnbygder, då finska bosättare på 1600-talet kom till området för att bruka jorden. Guidar oss om gårdarna i byn denna dag gör Ulla Leksell, berättar Anja Hedqvist.

Promenaden sker genom byn fram till Dalkarlsgården, som är en gammal finngård vars parstuga numera står på Garpenbergs Gammelgård. Det blir en promenad på cirka 3 kilometer. Därefter kan den som vill stanna kvar för en fikastund med medhavd fikakorg.

Fotnot: Promenaden inleds klockan 14, söndagen den 12 september. Samling hos guiden Ulla, Ljusfallet 32. Anmälan görs till kontaktpersonen Anja Hedqvist, 073-810 55 10 eller anja.hedqvist(snabel-a)gmail.com

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS