ANNONS

Nu nalkas en för Falun påfallande praktfull löparfest. Stora Stöten Run blickar mot nästa lördag och startskottet för årets upplaga av svett och nummeretikett. “Närheten mellan idrott och kultur står i centrum”, säger tävlingsledaren Lena Nilsson.
Foto: Sonny Jonasson

Gruvligt möter ljuvligt i spektakulär löparfest

FALUN. Årets upplaga av ett påfallande mäktigt lopp är blott en vecka bort. Gruvliga krafter står redo att panga i väg både elit och motionär på en stämningsfull strapats i läcker omgivning. Den springande punkten är att springa – eller färdas i fritt tempo efter behag. Kollektiv premie är prestationer som ger eko i flera positivt laddade led. – Vi vill i flera avseenden skapa ett lopp som verkligen har något för alla, betonar tävlingsledaren Lena Nilsson.

Den 13 juni triggas ånyo löparnerven i mängder av atleter i alla åldrar och kaliber.
Tämligen spektakulära Stora Stöten Run är nu i slutskedet av lika omfattande som välregisserade förberedelser.
När startskottet nästa lördag ljuder över gruvområdets storslagna nejder är det också en salut över lång tids förarbete i syfte att kirra bästa möjliga upplevelse för de tävlande.
– Vi är ett gäng på fyra personer, ett slags bastrupp, som året om jobbar ideellt med det här, klarlägger Lena Nilsson.

Och vittnar om en vital och välmående organisation som nu är inbegripna med det intensiva scenariot att sy ihop sista sömmarna i ett stort arrangemang.
Som genomförs i storvulen inramning gällande såväl direkt fysiska termer som ett rikt historiskt perspektiv.
– I talande stund säkrar vi de sista funktionärerna och kör en extra push för att uppmuntra folk att anmäla sig.
– Vi har valt att också möjliggöra spontant deltagande. Vaknar man på lördagen och känner att man är på gott springhumör så kan man därför också anmäla sig på plats under själva tävlingsdagen, utvecklar Lena rörande motionsfestens generösa struktur.

Urpremiär för det hela begicks 2018.
Tidigare varianter av loppet har också bland annat uppförts i symbios med då medverkande Falu Simsällskap och under namnet Stora Stöten Swimrun.
Dagens version av evenemanget ståtar dock likt fjolårets (2020 pausades loppet på grund av pandemin) med OK Kåre som huvudarrangör och agendan är helhjärtat tillägnad löpning.

I nära anslutning till idrottskalaset önskar man även främja företagandet på gruvområdet i stället för att styra upp separata kringarrangemang.
– Det stämmer. Vi fokuserar på löpningen och redan existerande näringar på platsen. Vi har därtill väldigt bra samarbete med Falu gruva och Falu kommun, upplyser Nilsson.

Lena Nilsson och arrangörsstaben i Stora Stöten Run taggar för nästa lördags motionseskapader i hisnande Faluscenarion. Foto: Sonny Jonasson

Samspelet med kommunen bär bland annat förtecken i form av utropstecken.
Detta i fråga om både praktisk innebörd och geografisk spridning.
“C-City: Europe” är en ansats som bland annat innebär internationellt samspel för att främja kombinationen av kultur och idrott.

Projektet förenar flera europeiska städer och Falun har etablerat vänorter i sammanhanget.
– Och då kan även Stora Stöten Run bli del av detta i formatet “C-City Run”, vilket känns jättekul. En väldigt spännande utveckling av vårt samarbete med kommunen där just närheten mellan idrott och kultur står i centrum, berättar Lena Nilsson.
Dessa två element utgör såväl tunga samhällspjäser som ständigt attraktiv hemvist för utövare på allt från hobby- till elitnivå.
I Falun är kopplingen de tu emellan rigoröst förankrad.

Inte minst i en tilldragelse som kommande lördags uppbåd av kämpaglöd och fusion av människa och miljö.
Sportsliga yttringar i kulturstarkt ramverk.

Tävlingsledare Nilsson konstaterar Faluns fina position på denna front som ett trumfkort tänkt att komma samtliga deltagare tillgodo.
– Bansträckningen är utformad på så vis att man ska kunna få ut mesta möjliga av det vackra, kulturhistoriska landskapet man springer i.
Hon fortsätter:
– Vi har i år lagt om och även ytterligare kortat ned den kortaste banan, från cirka 8 till drygt 5 kilometer. Terrängen i denna är nu lite snällare och löpningen även lite roligare. Och när man kommer in mot mål är det liksom ovan Stora Stöten, vilket skänker en riktigt mäktig vy.

Strategin är att den något kortare banan ska passa än fler löpare och motionärer.
Banorna är i dagsläget totalt tre till antalet; 22,7, 13,6 samt alltså 5,6 kilometer långa.

När nu kulturhistoriskt betagande delar av Världsarvet Falun öppnar stora famnen för friskluftstörstande sommarsjälar, är det till tonerna av ett lika hoppfullt som välkomnande tilltal signerat arrangörerna.
– Vi hoppas komma upp i över 400 anmälda deltagare, vilket var siffran i fjol.
– I nuläget ser prognosen för detta väldigt god ut, och vi vill på sikt nå en första drömgräns om 1 000 tävlande. Ta hela det här konceptet vidare och utveckla detta på många sätt häftiga lopp som verkligen har något för alla, sammanfattar Lena Nilsson, tävlingsledare för Stora Stöten Run.

 

Löparäventyret sker i historierika miljöer kring Falu gruva. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Stora Stöten Run 2022
▪ Var: Start och målgång vid Falu Gruva
▪ När: Lördag den 13 augusti
▪ Bansträckning: 22,7, 13,6 samt 5,6 kilometer
▪ Starttider: Korta banan 12.00, mellanbanan 12.15, långa banan 12.30. “I dagsläget vet vi inte om arrangemanget påverkas av några restriktioner utifrån rådande pandemiläge. Det är därför möjligt att starttiderna förändras utifrån att vi inför fler startgrupper, men första start sker fortfarande 12.00”, hälsar arrangörerna via loppets digitala kanaler
▪ Anmälan: Via storastotenrun.nu eller på plats den 13 juni
(Källa: storastotenrun.nu)

Facebook

ANNONS

ANNONS