Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Dalabandet Dead Man’s Path spänner nu bågen rejält rörande både koncept och musikaliska sysslor. Den 19 juli frigör man det gruvhistoriskt orienterade verket “Helvetet på jorden”.
Foto: Magnus Wågström

Gruvlig historia möter death metal: “Ett lockande mörker”

FALUN. Till ett majestätiskt muller tas nu ett grabbatag kring både myt och verklighet. Dead Man’s Path går på djupet med historiska väsen och lokal folktro. Hur det låter? Tja, titeln “Helvetet på jorden” är en nog så god fingervisning.

Den 19 juli lyfter daladödsarna i Dead Man’s Path ridån för ett svärtat femlåtarsverk.
Ep:n bandet kokat ihop ger intryck av ett band som växlar upp.
Tyngd och gitarrharmonier enas med en konceptuell honnör. Helheten är ett knallhårt ramverk av seriositet och kittlande skuggspel.

Dead Man’s Path målar en fascinerande historia i mörka musikaliska drag – och Falun formar dess massiva fundament.
– Idén fick fäste när jag och min familj var ned i Falu gruva. Det är en oerhört mäktig och inspirerande miljö.

Pontus Dahlin, death metal-kvintettens hårdföre sångare, fortsätter:
– Hela bandet kände att det vore spännande att skriva om folktro, Gruvfrun, gruvdriften, mörkret. En blandning av sägner och riktig historia. Vi har tänjt lite på det hela på ett par ställen för lite extra effekt, men överlag är mycket baserat på de etablerade berättelserna.

Dead Man's Path, högaktuella via stundande konceptverk med Falu gruva i tematiskt centrum. Foto: Dead Man's Path
Dead Man’s Path, högaktuella via stundande konceptverk med Falu gruva i tematiskt centrum. Foto: Pressbild

Ämnet och arbetssättet fyller bränsle i både penna och intellekt hos Dahlin.
– Jag läste på en hel del inför det här och tycker att det är otroligt intressant och lärorikt. Det finns ett lockande mörker i gruvan och berättelserna kring den. Har haft en dragning till det här mystiska ända sedan jag som liten pojke såg “Mio min Mio”.

Närheten till ämnet delas med bandets gitarrist tillika huvudsaklige riffsnickrare Jonas Axelsson.
I snortajt symbios med basisten Gustaf Karlsson, gitarristen Christer Hedberg och trummisen Philip Andersson vävs ett vitalt, våldsamt svängande ledmotiv till den sotigt stiliga lyriken. Låtarna lystrar till rubriker som “Helvetet på jorden”, “Underjorden kallar”, “Preserved in Darkness”, “Gruvfrun” och “Children of the Ram”.

Dahlin ger en initierad rundvandring i texternas innebörd. Legenden om Gruvfrun som förvandlas till en get, hennes herravälde, gruvarbetaren Fet-Mats och det katastrofala gruvraset. Från instrumentalt gåshudskrullande gitarrmagi till ångvältsmosande döds med storslaget stygga förtecken.
– Att skriva på svenska är för mig både lite nytt och väldigt ärligt. Engelskan ger mer utrymme för metaforer, svenskan är mycket naknare och mer rättfram. När det träffar rätt kan det bli riktigt brutalt och bra, reflekterar han kring flera av den mastiga Ep:ns spår.

Musikaliskt stegar Dead Man’s Path nu en kurs där de stora känslorna tar plats i en grovhuggen helfigur.
– Vi försöker gå åt ett aningen mer episkt håll. Med lite tur kanske vi lyckas skapa en atmosfär där band som Behemoth och Amon Amarth är mästare i sina uttryck.
Pontus klargör att den konceptglada hållningen förblir bandet nära framöver, och parallellt med det nya släppet slipar man på en fullängdsplatta som frigörs nästa år.

På tal om atmosfär och gruvdjup kan han dessutom lämna rapport från verkligheten. Sånginsatsen till bandets nya alster förevigades 80 meter under jord i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg.
– Det gav en mycket speciell känsla och stämning. Vi fick hjälp av Dalapop att genomföra detta, vilket vi är väldigt glada för.
– Vi tog med oss en mick ned i mörkret och sedan stod jag och vrålade i det gigantiska bergrummet vid scenen där nere. En minst sagt mäktig upplevelse.

Dead Man’s Path – “Helvetet på jorden”
▪ Releasedatum: 19 juli
▪ Genre: Death metal
▪ Etikett: Dalapop
▪ Kuriosa: Bandmedlemmarna huserar i Falun, Grängesberg, Borlänge och Stockholm. “Helvetet på jorden” ämnar ta lyssnaren på en skrämmande resa genom de mörka legenderna i svensk folktro, specifikt berättelserna kring Falu gruva och den mytiska Gruvfrun som sägs husera där.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!