I den enligt 1897 års standard utformade gruvarbetarbostaden “Erikssons stuga” tar Falu gruva med besökarna på en dramatiserad och historieladdad inblick i dåtidens liv vid gruvan. Här ses “Anna Eriksson” vid sin och gruvarbetande makens bostad.
Foto: Falu gruva

Gruvan ger historien nytt liv i sommar

Falu gruva gläntar på dörren till dåtiden. En gruvarbetarbostad hälsar välkommen in i vad som var. Ett rustikt och vackert tidsdokument som än i dag färgar Falun.

Lagom till sommaren initierar Falu gruva ett nytillskott.
Namnet är “Erikssons stuga”, och tilldrar sig den gamla Bagarstugan, som tidigare var ett kafé. Bagarstugan har byggts om till gruvarbetarbostad och kompletterats med ett nybyggt uthus med hönshus, vedbod och dass i gammal stil.
Falu gruva målar en bild av hur det 1897 kunde se ut i en gruvjobbares vardag och livsmiljö. Där hönsen pickar på gårdstunet, ved ska huggas, aromen av nybakat bröd dansar i luftrummet och en stickning vilar på bordet. I gruvarbetarbostaden finns gott om åtaganden som fordrar tid och engagemang.

I Falu gruvas dramatisering av det hela hälsar “Anna Eriksson” besökarna till stuga och gruvområde, då hennes make jobbar ett skift nere i gruvan.
– Äntligen kan vi visa upp hur gruvarbetarna, som höll gruvdriften i gång under hundratals år, hade det i vardagen.
– Det känns jättespännande att låta våra besökare bokstavligen kliva in i historien, betonar Anna Björkman som är verksamhetschef vid gruvan.

Utöver “Anna Eriksson” upplyser Falu gruva att fler karaktärer under sommaren dyker upp vid Erikssons stuga. Däribland en ung man som åtar sig så många pass i gruvan som möjligt, då han ämnar spara ihop pengar till resan över till Amerika.
Anna Björkman utvecklar:
– Vi kommer att satsa mer på dramatiseringar framöver, det här är bara ett första steg.
– Det handlar om att väcka liv i historien genom att låta människorna som levt och verkat vid gruvan genom många århundraden ta större plats. Det känns extra roligt att som här lyfta fram kvinnorna i historien.

Falu gruva inflikar också att även om stadsdelarna Elsborg, Gamla herrgården och Östanfors är Faluns kändaste gruv- och hyttarbetarkvarter, så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.
Erikssons stuga är öppen 13 juni-16 augusti.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS