ANNONS

Säters kommuns kultursekreterare Karin Hästö och Sofia Ylinen vid Östra Silvbergsgruvas, med sitt turkosavatten, som en mindre variant av Dalhalla.
Foto: Veronica Rigtorp

Grönturkos skönhet fick ansiktslyftning

SÄTER/SILVBERGSGRUVA. Östra Silvbergsgruva har fått en ansiktslyftning. Med fler bajamajor och grillplatser bland annat.

– Vi vill utveckla området mer, men det är en kulturmiljö och kräver att den skyddas, där är vi beroende av allmänhetens hjälp. Till exempel om de ser att bommen är öppen, för att någon slagit sönder låset. Hör av er till kommunen. Hjälp oss skydda kulturarvet, ber Karin Hästö, kultursekreterare Säters kommun.
I kulturlandskapet kring Södra Silvbergsgruva har kommunen gjort en del förändring och förbättringar för att just kulturlandskapet inte ska bli så hårt påverkat av de många besökarna som ökar för varje år.
– Under sommaren har vi kunnat räkna till över flera hundra som är här och badar. Det är inte godkänt som badplats, och de som badar här badar på eget ansvar, förtydligar Karin Hästö, kultursekreterare.

För att besökare inte ska parkera uppe i kulturlandskapet har en bom satts upp vid infaren nere vid vägen.
Genom det stora intresset för Silvbergs gruva har trycket på platsen ökat, med besökare som bland annat campar här. Det är inte heller tillåtet.
För att alla ska kunna njuta av det unika landskapet kring gruvan har kommunen iordningställt en parkeringsplats intill vägen, där besökare kan ställa sina fordon i stället för inne kring gruvan.
Flera grillplatser har iordningställts, samt att kommunen även har utökat med mera soptunnor och bajamajor.

Med sådant hårt tryck på området blir det också mycket sopor efter besökarna, något kommunen tydligt märkt.
Karin Hästö hoppas och kommer med en vänlig uppmaning till besökarna att ta med sig sina sopor hem, för att lättare kunna hålla platsen ren och trevlig för alla besökare.

Öster Silvbergs gruva
Öster Silvbergs gruva är en sulfidmalmsgruva som ligger i Silvbergs socken i Säters kommun.
Gruvan är nedlagd men väl synlig än idag genom öppna vattenfyllda gruvhål och stora efterlämnade varphögar.
Silvbergs gruva ingår i kulturslingan Silverringen, som gör Dalarnas bergslagshistoria turistiskt tillgänglig och besökaren får en möjlighet att följa järnets och silvrets väg från gruva till hammare.
Källa: Wikipedia.

Facebook

ANNONS

ANNONS