Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Falun är först ut i ett pilotprojekt för idrottsvärnplikt, vilket innebär elitsatsning i längdskidåkning i samspel med värnplikt vid Dalregementet.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Grönt ljus för idrottsvärnplikt – Falun först ut i pilotprojekt

FALUN. Idrottsvärnplikt skapar nya förutsättningar för unga att kombinera idrott och värnplikt för en hållbar elitidrottssatsning. Först ut är längdskidåkning och värnplikt vid Dalregementet i Falun. – Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning vilket ökar chansen till framtida idrottsmedaljer, säger Anna Iwarsson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Mellan 1967 och 2004 fanns idrottspluton inom försvaret. Nu görs en nystart och ett pilotprojekt vid Dalregementet i Falun. Till hösten kommer den första mönstringen och uttagningen att ske, där inryckning följer till sommaren 2025.
– Detta är ett steg framåt inom Riksidrottsförbundets, Sveriges olympiska kommittés och Sveriges paralympiska kommittés gemensamma arbete Elitidrott 2030 och vi kommer att följa utvecklingen med stort intresse, säger Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson i ett pressmeddelande.

Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet, kommenterar i samma forum:
– Alla tjänar på det här. Vi, inom försvaret, får idrottsaktiva ungdomar som har goda förutsättningar för värnplikten och de kan fortsätta sin idrottssatsning.

Enligt Försvarsmakten finns redan tankar på att utöka med fler idrotter med nära koppling till försvaret som exempelvis skidskytte, skidorientering, orientering och skytte. De värnpliktiga elitidrottarna ges en ordinarie utbildning inom Försvarsmakten men med skillnaden att de även får tid för att träna sin idrott inom ramen för värnplikten.

Elitidrottare i Sverige har knappa medel för att satsa mot världstoppen och lever ofta under existensminimum. Med ett samarbete med försvaret skapas möjlighet att kombinera en hållbar elitsatsning med utbildning.
– Övergången från junior till senior är en avgörande tid för elitidrottare både idrottsligt och ekonomiskt. Med idrottsvärnplikt skapas nya utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning, inklusive möjligheten till en dubbel karriär och en fortsatt satsning som senior, säger Hans von Uthmann, ordförande i Sveriges olympiska kommitté.

Riksidrottsförbundet (RF)
▪ En paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen.
▪ RF:s främsta uppgift är att stödja samt företräda sina 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor nationellt och internationellt.
▪ SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
▪ RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt, ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning.
▪ Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Anna Iwarsson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: Izabelle Nordfjell
Anna Iwarsson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: Izabelle Nordfjell
Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Hans von Uthmann är ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Hans von Uthmann är ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!