ANNONS

Kolgrillar i keramik i olika storlekar använder Rickard Björklund året om. “Här kan jag få upp temperaturen till 350 grader”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Grillat och padel förenas i nytt koncept i Grytnäs

GRYTNÄS Rickard Björklund lägger gärna på ett kol för att få saker och ting gjorda. Hemma på gården i Grytnäs har en padelbana växt fram och strax intill kommer det också att byggas en stuga med kök och grillplats. För det här med grill och barbeque ligger honom varmt om hjärtat och nyligen resulterade det i fina framgångar i Grill och BBQ-SM.

Padel är ett av Rickard Björklunds stora intressen och hemma på gården i Grytnäs är snart en egen padelbana klar att tas i bruk.
– Grillintresset har skenat kan man säga och nu kan jag förena det med mitt padelintresse, säger han.
Rickard Björklund är också mannen bakom företaget Gymspecialisten som installerar gym och säljer redskap via onlinebutik. Det stora padelintresset utvecklas nu än mer hemma på gården liksom grillat i många former.
– Tanken är att skapa en mötesplats där man kan träffas för att spela padel. När padelbanan är klar ska vi bygga ett mindre hus med toalett och en uteplats med grill där man kan umgås och äta. Planen är att ha lite event för företag och slutna sällskap och jag räknar med att allt är klart till sommaren, säger han.
Ute på gården har Rickard Björklund låtit bygga upp ett helgjutet kök med plats för hantering av råvaror som sedan tillagas i någon av de båda keramikgrillarna eller i en pelletsgrill.
– Pelletsgrillen är en favorit och du kan i princip laga vad som helst i den. Ställ in önskad temperatur och sen är det bara att köra. Jag har även en grill i husvagnen och en på gymmet. Att grilla är lite av ett vattenhål för mig.

Att Rickard brinner för grillat råder inget tvivel om och för två veckor sedan deltog han i sitt första grill-SM som genomfördes i Landskrona.
– Det kändes otroligt häftigt när min mentor och grillproffset Jocke Kerbosch ville ha med mig till lag-SM. Tävlingen pågick i två dagar och det var två kockar och två grillnördar i vårt lag som tog hem ett guld och tre silver.
Det var i kategorin “Hemlig låda” där brieost ingick som resulterade i en topplacering och guldmedalj. Rickard berättar att det var en fantastisk rätt som bestod av en kallrökt brieost med tre lager filodeg, kanderade hasselnötter, friterad persilja och rökta körsbär i en marmelad.
– Totalt grillade vi åtta rätter och det var kul att få vara med i SM. Vi kom fyra totalt i tävlingen och är dessutom tredje bästa lag i Sverige då ett lag kom från Danmark.
Rickard berättar att han alltid har gillat att laga mat och det var genom hans företag som han lärde känna Joakim Kerbosch.
– Därifrån växte intresset alltmer och vi började att laga mat tillsammans och sen har det skenat iväg.

Vad är viktigast för ett bra grillresultat?
– Temperaturen är A och O. Använder man kolgrill är det viktigt med rätt bränsle, bäst är att ha riktigt bra ekkol. I keramikgrillen kan jag få upp temperaturen till 350 grader och den grillar jag på året om.

Vad är din favorit på grillen?
– En fin entrecôte är gott. Att grilla revbensspjäll som får ligga några extra timmar är också gott. Du kan göra en hel meny från förrätt till dessert på grillen.

Vad är roligast?
– Att göra maten och att se gästernas reaktion. I november kommer vi att köra en catering på en fest med 50- och 60-talstema i Fors Folkets hus. Det ska bli kul, säger grill- och padelfantasten Rickard Björklund som utvecklar hela konceptet hemma på gården i Grytnäs.

Facebook

ANNONS

ANNONS