ANNONS

Pensionerade mejerichefen Erich Colberg var med och utvecklade Bärry-yoghurten 1969. Tillsammans med Staffan Eklöv, som efterträdde honom som mejerichef 1999, var Erich med när en produktionslinje för att åter tillverka Bärry-yoghurt invigde på Grådö mejeri i april.
Foto: Privat

Grådö mejeri producerar på rekordnivå – Bärry har gjort comeback

GRÅDÖ På Grådö mejeri utanför Hedemora produceras åter yoghurt av märket Bärry. “Det är mycket känslor i att ha fått tillbaka Bärry”, säger mejerichefen Staffan Eklöv.

En produktionslinje för att tillverka Bärry-yoghurt invigdes i april på Grådö mejeri. Den tidigare mejerichefen Erich Colberg, som tillsammans med dåvarande mejerichefen Arvid Stoltz var med och utvecklade Bärry 1969, fanns med på invigningen.

– Bärry försvann från oss 2012. Det är ett av de äldsta yoghurtvarumärkena i landet och har tagits fram här på mejeriet. Därför är det mycket känslor i att åter ha fått tillbaka produktionen av Bärry. Varumärket köptes av Kavli för nästan tio år sedan och de har haft produktionen på flera ställen innan det åter landade här hos oss, säger Staffan Eklöv.

Invigningen i fråga innebar sluttampen på ett stort investeringsprojekt som även innebär att Grådö mejeri även producerar Bollnäsfil och Tiger-yoghurt.

– Vår produktion är redan nu större än någonsin under mejeriets nästan 70-åriga historia. Vi har haft en överraskande bra tillväxt de senaste åren. Det tuffar på, även om coronapandemin har varit lite besvärlig att hantera, säger Staffan Eklöv.

Han tror att coronapandemin får fler konsumenter att välja inhemska varor.
– Jag upplever att fler har blivit måna om att välja svenska produkter. Vi är ett av få mejerier i landet som folk vet är genuint svenskt. Dessutom märker vi att fler butiker och grossister vill köpa in produkter från oss, säger Staffan Eklöv.

Under våren har Gefleortens mejeri stängt ner, vilket påverkar Grådö mejeri.
– Tidigare har vi inte kunnat sälja något alls i Gävle, men vi hade ett samarbete med Gefleorten. Nu har de försvunnit och då vi märker en ökad efterfrågan från Gävletrakten så har vi öppnat en ny distributionslinje till Gävle och ska sälja produkter till ett 20-tal butiker där, berättar Staffan Eklöv.

Helst hade han dock sett att konkurrenten hade varit kvar.
– Det är väldigt blandade känslor. Jag hade hellre sett att det hade funnits utrymme för en fortsättning för Gefleortens mejeri, men nu är det som det är, säger han.

Har ni behövt anställa mer personal?
– Ja, vi har anställt en handfull för att klara den ökade produktionen. Vi är 55 anställda i dagsläget. Det är lite lustigt att kunna berätta att det går bra för oss i dessa tider när så många branscher har det kämpigt. Man får nästan dåligt samvete över att säga att det går bra för Grådö, säger Staffan Eklöv.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 26, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS