ANNONS

Pär Elfsberg, Henrik Englund och Yvonne Falk gör det sista på den glödstekta sillen.
Foto: Maria Karlsson

Glödstekt sill och underhållning lockade många besökare

SVÄRDSJÖ. En ljum sommarkväll med glödstekt sill, Kalle Moraeus och hans band Hej Kalle! samt trollkarlen Mr Udd för barnen. Gammelgården i Svärdsjö fylldes med människor i alla åldrar när hembygdsföreningen arrangerade en av sommarens populära Svärdsjökvällar.

Det fanns också hantverkare på plats, och de sålde sina alster eller visade och berättade om sina arbeten. Många var klädda i Svärdsjödräkten, både den som används till fint och arbetsdräkten som kvinnorna använde när de arbetade.
Det var utställningar och andra aktiviteter av olika slag.
En av höjdpunkterna på Svärdsjökvällarna är den glödstekta sillen. Pär Elfsberg berättar att det är många som är engagerade i arbetet med sillen och det som hör till.
– Vi lägger ned mycket tid och arbetet börjar redan på måndag med att rensa och blötlägga sillen för att sen glödsteka den på onsdag kväll. Men det är roligt att kunna föra en lång tradition vidare.

En av sommarens Svärdsjökvällar lockade många till gammelgården.
Kalle Moraeus och hans band Hej Kalle! bjöd på musikunderhållning från scenen.

Trollkarlen Mr Udd trollade för barnen och flickan Irma som fick hjälpa honom skrattade glatt när han lyckades överraska henne med ett av sina trolleritrick.
Kvällen avslutades med Kalle Moraeus och hans band Hej Kalle!. Nu när restriktionerna under pandemin släppts har det varit full fart på spelningar igen.
– Det är slut på ”ledigheten”, skojar han före uppträdandet.

Trollkarlen Mr Udd fick Irma och övriga publiken att skratta med sina trolleritrick.
Gunilla Börjesson spinner garn av ull och Gunnel Forssen väver förklädesband till Svärdsjödräkten.
Annika Brandt i hembygdsföreningens styrelse är klädd i arbetsdräkten som hör till Svärdsjödräkten

Egentligen var det ingen frivillig ledighet och han var lika förtvivlad som många andra musiker som inte kunde vara ute och spela då.
– Men jag brukar vara duktig på att ta tillfället i akt, så jag har kunnat bygga altan och varit till tippen. Och sen har jag jobbat som kock på mitt eget ställe, Hornberga Gård i Orsa.
Men han saknade också spelkompisarna under pandemin så på frågan hur det känns att vara igång igen blir svaret:
– Fantastiskt! säger han innan det är dags att gå upp på scenen och möta publiken.

Facebook

ANNONS

ANNONS