Kometkvartetten Bolaget i sällskap med musiknavet Dalapop, som samtliga förärats guldplattor för Bolagets singel “Fingrarna i halsen”.
Foto: Sonny Jonasson

Glädjande guldglans i mollstämd musikbransch

DALARNA Tunga produktionsnavet Dalapop har länets musikliv på ständig radar. Och nu börjar det se riktigt kämpigt ut för många inom kulturnäringen.

Inte minst konsertarrangörer.
– Jag tror tyvärr att vi snart kommer börja se konkurserna rulla in, siar Pelle Andersson i allt annat än munter ton.

Många arrangörer lider omfattande förluster till följd av bristen på evenemang med publik i större antal än 50, vilket under dryga halvåret nu varit ett faktum.
Så också många band och artister, vars ekonomiska förtjänster ofta återfinns i just gager för liveframträdanden.
Pelle Andersson och Daniel Olsson i resurs- och produktionscentret Dalapop har blick för samtida företeelser i musikscenen.

Och det är blickar som grumlas av vad som nu sker.
– Men det är otroligt viktigt att man som artist nu fokuserar på vad man kan göra för att hålla liv i verksamheten och ekonomin, understryker Pelle.
Och fortsätter:
– Det är mycket med dessa frågor och praktiska saker vi ska jobba med våra band under höst och vinter.
De ytterligt tuffa tider som råder får dock Pelle och Daniel att konstatera att klokast möjliga strategi nu sannolikt är av försiktig natur.
– Man skulle ju begå yrkesfel om vi uppmanade någon att starta företag som turnerande musiker just nu, säger de samstämmigt.

Då Dalapops egen ruljangs med god marginal lyckats hålla näsan över ytan i krisen hittills, ämnar man alltså nu ägna tid, taktik och resurser att hjälpa Dalarnas musiker överleva.
– Ja, vi är kommunalt och regionalt finansierade och har ju lite paradoxalt nog gjort vårt bästa halvår så här långt. Kan bland annat räkna in hela 12 miljoner streams på våra artisters verk, vilket är fantastiskt, berättar Pelle.
Daniel Olsson tar vid och utvecklar gällande det digra arbete man nu i samspel med artisterna själva företar sig.
– Vi kommer att lägga tyngd på att bistå artisterna och arrangörerna i att söka bidrag, köra kunskapsutbyten och överlag vara kreativa för att hålla skutan flytande.
– För det är som sagt kämpigt läge nu. Cirka 55 procent av musikbranschens ekonomi ligger i just livekonserter, konstaterar han.

Pelle tar en titt i spåkulan innefattande profetior för livemusikarrangörer. Tämligen bistra, krassa fakta stirrar tillbaka.
– Jag tror tyvärr att vi snart kommer börja se konkurserna rulla in. Kanske hos så pass många som hälften av arrangörerna, och det gäller även i Dalarna.
Via nära kontakt och samarbete med branschorganisationen Svensk Live är farhågorna bekräftade på bred front.
Förlusterna i rena pengar är för landets musiker och arrangörer i storlek om smått brutala summor.
– Vi snackar om 3 miljarder kronor i tapp under sommaren. Sedan kommer siffran växa under höst, vinter och vår, fastslår Pelle.

I tider av turbulens och prövningar är guldstöpta utropstecken en bristvara, men där kan Falubördiga bandet Bolaget och Dalapop i symbios erbjuda upplyftande kontrast.
Båda aktörer har nu tilldelats guldskivor, då Bolaget passerat 4 miljoner strömmade spelningar av singeln “Fingrarna i halsen” (och i skrivande stund närmar den sig 5 miljoner).
Kvartettens endorfinfyrverkeri till partymonster har satt både dansgolv och spellistor i gungning, liksom likaledes hårt spelade föregångarna “Fem komma tvåan” och “Afterwork”.

Bandet själva är ödmjuka inför det hela.
– Tycker nog egentligen att vi mest haft tur, men något rätt gör vi nog när det går så här bra. Det går inte att ta in hur många streams det handlar om, och en guldskiva är verkligen den snyggaste väggprydnad man kan ha, framhåller Bolagets Adam Bergestål med den prestigefyllda utmärkelsen i högsta hugg.
Pelle Andersson, Dalapop:
– Otroligt kul. Första singeln som sålt guld för Dalapop, och på onsdag släpps Bolagets nya singel “DUM”, upplyser Andersson.

Facebook
"Vindrutan är alltid större än backspegeln"
Mångmiljonbesparing på kollektivtrafiken

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS