ANNONS

Bo Ahlberg från Krylbo Lions och tävlingsledare Erik Almsved med måttbrädan i hand. “Det är den som används för att mäta fisken när Gäddraget kör igång 18 september”, säger Erik Almsved.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Gäddraget – fisketävlingen som håller måttet

AVESTA Det drar ihop sig för gäddfiske av stora mått i Avesta. Den 18 september går startskottet för 24:e upplagan av Gäddraget som arrangeras av Krylbo Lions i samarbete med bland annat Annonsbladet.

– Vi börjar vid Avesta båtklubb med obligatoriskt skepparmöte klockan 08.00 då vi går igenom reglerna. Sen inleds tävlingen 09.00 med ett kanonskott och fisket pågår cirka fem timmar, säger tävlingsledare Erik Almsved som möter upp vid Avesta båtklubb i Brunnbäck tillsammans med Bo Ahlberg från Lions i Krylbo.

Sista anmälningsdag är egentligen den 11 september men om någon bestämmer sig senare går det bra att anmäla sig till och med söndagen den 12 september.
– Många avvaktar med att anmäla sig för att se vad det blir för väder. Förra året hade vi 63 anmälda och 56 startande men då hade vi mycket regn på tävlingsdagen, säger Bo Ahlberg.
Startavgiften är 500 kronor för två- eller tremannalag. Deltagarna får själva välja hur de ska fiska, antingen trollingfiske eller spinnfiske, men det är bara gäddor som ska dras upp.

Hur går tävlingen till?
– Det är summan av lagets tre längsta gäddor som räknas och vi har måttbräda där fisken kan mätas och fotodokumenteras, säger Erik Almsved.
Minimimåttet är 60 centimeter och det är catch and release som gäller. Det vill säga att den fisk som man får upp släpps tillbaka efter mätningen.
– Förr tog alla med sig gäddorna men det är man inte intresserad av idag dessutom främjas beståndet när fisken släpps tillbaka.
Gäddraget startade för 25 år sedan tillsammans med Bäsinge fiskevårdsförening. Det rullade på i 20 år innan intresset tröt.
– Orken försvann för oss arrangörer och vi blev också allt färre och det blev ett uppehåll innan Lions Krylbo gick in som arrangör. Det är vi glada för, säger Erik Almsved.
– När vår drakbåtsrodd drogs in fick vi idén att arrangera gäddraget i stället och nu gör vi det för fjärde året, säger Bo Ahlberg och fortsätter:
– I år är nog Gäddraget den enda aktivitet vi i Lions kan ha på grund av pandemin. Och överskottet går till välgörande ändamål.
Erik Almsved berättar att från början när de drog igång tävlingen var det som mest runt 180 lag.
– Då togs alla gäddor upp och då var det den tyngsta fisken som räknades. På den tiden odlade vi gädda också. Gäddodling jobbade man aktivt med på 30- och -40-talet och vi väckte det till liv vid Brillingen, säger Erik Almsved.
– Idag är det gott om fisk här och vi ser också ett ökat fiskeintresse, säger Bo Ahlberg.
Tävlingen bjuder på ett stort fiskeområde, från Avesta kraftstation till Näs kraftstation.
– När alla kommer iland vid 14-tiden blir det ärtsoppa och sen får vi se hur stora fiskar som mätts upp, säger Erik Almsved.
– Det blir kontantpris till de tre bästa lagen och sen har vi ett fint prisbord också, säger Bo Ahlberg.
Förra året vann lag Team Big snipers som fick ihop 266 centimeter på sina tre längsta gäddor. Om det vinnande måttet kan slås i år visar sig på lördag 18 september.

Samarbeten
Gäddraget, som är ett samarbete mellan bland andra Krylbo Lions och Annonsbladet, avgörs lördagen den 18 september med utgångspunkt vid Avesta Båtklubb.
Det kostar 500 kronor för varje lag att vara med. Är man ensam i laget får man använda två spön – är man två till tre är det fyra spön som gäller.

Facebook

ANNONS

ANNONS