ANNONS

Kent Öyen är ordförande för Fub Falun. En stark förening vars kärna utgörs av att stärka samhällstillgängligheten och tillvarons möjligheter för individer med en intellektuell funktionsnedsättning.
Foto: Sonny Jonasson

Funktion oavsett variation på Fub Falun

FALUN. Samhällsfunktion i former som funkar för alla. Gemenskap, inflytande och tillgänglighet. FUB i Falun är en förenande styrka för individer som lever med en funktionsnedsättning. – Vi vill bidra till positiva förändringar för våra medlemmar, säger ordförande Kent Öyen om en aktiv rörelse med tanken om det goda livet i fokus.

Via sina många förehavanden och driftiga eldsjälar är man verksamma såväl lokalt som regionalt och på riksnivå.
Som blågul helhet består man av cirka 150 lokalföreningar och med länsförbund i samtliga av landets län.
Totalt nästan 27 000 medlemmar, upplyser Kent Öyen om en tämligen tung aktör på området.

Han är i sin roll som ordförande en av de humanistiskt drivkraftiga Falubor som i samlad laguppställning utgör FUB i Falun.
Versaltrippeln utläses ”Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna”, och den lokala sammanslutningen är alltså del i en större gemenskap riket runt.
– Det nationella förbundet bildades 1956, informerar Kent.

Och gör med glimten i ögat en tidsmässig koppling till ett inte helt obekant idrottsgarde med avstamp i samma årtal:
– Ja, det är ju Stenmark, Borg och kompani som har hamnat i gott sällskap, skrattar han hjärtligt.

Nyligen har Fub i Falun genomfört en mycket uppskattad show på Kulturhuset tio14.
Därtill arrangeras regelbundna aktiviteter nära natur, kreativ utlevelse och sportigare pulspåslag.
Boccia på Liljans gård möter skapandesysslor och trivselhäng i mysiga lokalerna på Promenaden i Falu centrum.

Dessutom sätter man alltså ytterligare färg på stans kulturutbud via “Falu Frispel” (musik, dans och teater för individer med funktionsvariationer).
Addera till detta en varje sommar återkommande höjdpunkt känd som “Tandådalsveckan” i Sälen.
Kent Öyen konstaterar ständigt närvarande samarbete och positiva energier i den lokala falangen av föreningen.

Hans ordförandeuppdrag tillträddes i april, och han sänder goda omdömen till både medlemmar och det eldsjälsbetonade manskap som arbetar med ruljangsen.
– Det är en överlag väldigt fin gemenskap i den här föreningen, och min övertygelse är att vi också har en väldigt viktig funktion att fylla.
Han utvecklar:
– Det här är en målgrupp som förr ofta varit utsatt och liksom gömts undan. Lyckligtvis har det hänt oerhört mycket på den fronten och än mer kan göras.

Som ett av många led i att väva slitstarka band mellan samhällets struktur, tillvarons utbud och individer med en intellektuell funktionsnedsättning arbetar Fub även gentemot kommuner.
Kent förklarar hur man i konstruktiv mening ämnar påverka för målgruppens bästa.
– Våra föreningar bevakar bland annat att kommuner följer LSS och att dylika skyldigheter i dessa sammanhang uppfylls.
– Vi sitter även med i funktionshinderrådet och följer dessa frågor.

“Det är valår och Fub har med studieförbundet Vuxenskolan ett jätteviktigt och otroligt positivt samarbete kallat “Mitt val”, som är en klokt anpassad studiecirkel”, berättar Kent Öyen. Foto: Sonny Jonasson

En besiktning av dagsläget visar i Kent Öyens bedömning blandad kompott på bu eller bä-skalan.
– Tyvärr kan jag uppleva att det bitvis sparas pengar gällande exempelvis transporter och boenden, vilket påverkar våra medlemmar.

Han framhåller emellertid ett samarbetsklimat av företrädesvis givande karaktär.
– Ja, jag tycker att vi överlag har en bra dialog med Falu kommun och det är något vi kommer att fortsätta upprätthålla.
– Vi jobbar också nära gode män och förvaltare. Fub har även egna verksamhetsdelen kallad Inre Ringen Sverige. Där drivs nationella frågor som påverkar individer i hela landet, och således exempelvis personer här i Falun, berättar Kent.

Kent klargör att flertalet upplyftande arbetssätt och metoder färdas i direkt anslutning till Fub i Faluns ofta glädjeladdade framfart.
Hans brorson har Downs syndrom och i såväl personligt grundad som allmänt cementerad ambition vill Öyen med kollegor bidra till än mer rimliga villkor.
Detta via informationskvällar i upplysande ton och aktuella ämnen. Inte minst i fråga om det i dag tämligen viktiga och kanske inte alltid lätta momentet att använda mobiltelefonens funktioner.

Man jobbar därtill med lättläst litteraturmaterial. Kent betonar att man i vardagligt tilltal också gör ständiga framsteg i att befästa begrepp som “funktionsnedsättning” framför det inadekvata “förståndshandikappad”.
I många insatser betydelsefulla för både enskild person och större kontext, sätter just rådande tid 2022 fingret på en viktig aspekt av att kunna tillgodose sig livet i stort som smått.

Inklusive politiken och dess inte alltid okomplicerade ramverk.
– Det är valår och Fub har med studieförbundet Vuxenskolan ett jätteviktigt och otroligt positivt samarbete kallat “Mitt val”, som är en klokt anpassad studiecirkel.
– På så vis kan fler rösta, vilket stärker demokratin. Det stärker även tillgängligheten för våra medlemmar och alla som lever med en intellektuell funktionsnedsättning. Ytterst handlar det som alltid om att säkra så stora möjligheter som möjligt, för så många som möjligt, säger Kent Öyen.

Facebook

ANNONS

ANNONS