Folktandvården Dalarnas folkhälsofunktion är en succé som ger nationellt eko. Nu hyllas satsningen unisont och man föräras utmärkelsen “Årets brobyggare”. Här ses delar av Dalarnas kunskapstunga ambassadörer i yrkesgruppen.
Foto: Linnea Hammar

Fullträff för välriktad vårdsatsning från Dalarna – utses till “Årets brobyggare”

DALARNA/STOCKHOLM. Att länets folktandvård etablerat en folkhälsofunktion är ett hyllat nytillskott inom vården. Nu cementeras dess konstruktiva värdevolym ytterligare. Vid tisdagens stora seminarium Vårdarenan 2022 i Stockholm utsågs man till “Årets brobyggare”. Berörda parter är av förklarliga skäl jublande glada. “Känslan är ju att vi bryter lite ny mark via den här satsningen och det här är ett kvitto på att den landar helt rätt”, konstaterar en lycklig och stolt Jessica Friberg som är såväl tandhygienist som ett av många kraftcentra inom folkhälsofunktionen.

Nomineringstiden i kategorin “Årets brobyggare” nådde vägs ände den 20 februari.
Jessica Friberg postar bara veckor dessförinnan ett tävlingsbidrag signerat Region Dalarnas munhälsolyft känt som folkhälsofunktionen inom Folktandvården Dalarna.
Det för såväl ung som äldre och mittemellan dokumenterat välexekverade initiativet tar 2022 också nationella vårdsammanhang med storm.

Representanter för en hårt arbetande tandvårdsbrigad besöker under tisdagen Stockholm och Münchenbryggeriet – och åker hem till Dalarna som ägare av utmärkelsen “Årets brobyggare”.
Med än mer luft under vingarna inför vad som i både stort och litet ska komma patienterna tillgodo.
– Trillade faktiskt över den här grejen mer eller mindre av en slump, berättar Jessica Friberg om upprinnelsen till vad som nu tar den munmedvetna etableringen till nya nivåer.
Hon fortsätter:
– Jag skickade in en nominering som givetvis avser hela gänget som är inblandade i det här arbetet, och ceremonin och prisutdelningen avlöpte i dag på det stora branschevenemanget Vårdarenan.

Falustationerade tandhygienisten Jessica Friberg, en av många engagerade krafter i Folktandvården Dalarnas hälsofunktion. Foto: Sonny Jonasson

Vårdarenan kan i kortfattade termer beskrivas som en nationellt tungt infattad mötesplats för hälso- och sjukvårdens stora frågor.
Här hittas också en vilja att ta ut framtida kompassriktning, vilket 2022 i arrangörernas mening också färgas av element som omställning och pandemi.
Därtill hålls under öppningsdagen ett anförande av socialminister Lena Hallengren.

Som en strategisk konstant återfinns även ambitionen att “skapa nya tankar och idéer i korsningen mellan dem som verkar i olika områden”.
En hållning som inom folkhälsofunktionen kan betraktas vara omsatt i praktiken.
Hälsosatsningens positiva resultat inom bland annat skola och äldrevård grundas i nytänk, samlade resurser och flerdimensionell taktik.
Vilket ger eko lokalt, regionalt och nationellt.
– Tidigare har tandvården inte ens haft en kategori i just det här sammanhanget. Vi kommer liksom in som nykomling och därför känns det oerhört stort att vi till och med går och vinner, framhåller Friberg.

För att uppfylla önskade kriterier ska de nominerade bekämpa så kallat stuprörstänk.
Detta till fördel för bredare, öppnare och framtidsriktade visioner och metoder inom hälso- och sjukvården.
– Känslan är ju att vi bryter lite ny mark via den här satsningen. Den uppfattningen delas uppenbarligen av stora aktörer på nationell nivå och det utgör ju ett kvitto på att vårt arbete landar helt rätt, konstaterar en glad och stolt Jessica som öser beröm över kollektivets insatser från starten i upptakten av 2021 till dags dato.

Tidigare brobyggare tillika vinnare vid Vårdarenan innefattar vårdande krafter som Norrtäljemodellen, NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen samt föreningen Tidigt föräldrastöd i Göteborg.
Bakom instiftandet av “Årets brobyggare” återfinns Dagens Medicin, Dietisternas Riksförbund, Fysioterapeuterna, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, fackförbundet SRAT och Svensk Sjuksköterskeförening.
Dagens Medicin upplyser också att vinnaren förutom ära och diplom erhåller en prissumma om 30 000 kronor öronmärkt för deltagande i Dagens Medicins Agendas seminarier.

“Vi kommer in som nykomling och det känns stort att vi går och vinner”, framhåller Jessica Friberg om att folkhälsofunktionen nu prisas och uppmärksammas nationellt. Foto: Sonny Jonasson

Jessica Friberg med kollegor firar utmärkelsen genom att fylla energidepåerna inför vad som komma skall.
– Vi jobbar konstant med folkhälsofunktionens många områden, och känslan är att vi kommer att växa i både kapacitet och åtaganden framöver.
– Att något vi gör tillsammans inom länets folktandvård och regionen uppmärksammas så här stärker oss i detta viktiga arbete. Man blir otroligt glad och redo att ta sig an nästa utmaning för att än fler individer ska kunna få bättre oral- och allmänhälsa, betonar Jessica.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS