Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Falutjejen Louise Gräntz har fått en superstart på Bikini Fitness-karriären och är nu kvalificerad för höstens SM-tävlingar.
Foto: Sonny Jonasson

Fullträff direkt för fitnesslöftet Louise – klar för SM

FALUN. 20-åriga Louise Gräntz sadlade om från stall till styrketräning. Och resultaten lät inte vänta på sig. Nyligen knep hon två tunga tävlingssegrar i Alingsås och är därmed klar för SM i Bikini Fitness. – Jag har fortfarande inte riktigt hunnit smälta det, säger en Faluatlet vars karriär fått en raketstart.

Född och uppvuxen i Falun har Louise Gräntz under lång tid fyllt kalendern med idrottsbaserade hållpunkter.
Dans och ridning har haft en framskjuten position i tillvaron, och hon har inom det senare även tävlat i hoppning.

En dag skiftade hon fokus och flyttade tyngdpunkten till en helhjärtad satsning på styrketräning och fitness.
“En dag tröttnade hon bara och sålde hästen”, som pappa Åke berättar för Lokalt i. Han upplyser också att en av dotterns flera framträdande goda egenskaper är en påtaglig envishet. En målmedvetenhet som nu ger kraft att pusha tränings- och prestationsförmåga nästan bortom maxnivå.
Hon skrattar milt och instämmer i faderns beskrivning.
– Ja, man får investera nästan hela sin tillvaro i det här. Det kan vara tufft ibland men ger också väldigt mycket tillbaka, säger hon.

Hon spolar tillbaka bandet till februari 2023 då hon inleder satsningen inom bikinifitness.
Till följd av högt tempo på jobbet och övriga åtaganden pausar hon emellertid de största kraftansträngningarna en tid senare.
– Ja, det blev lite stressigt och jag tappade orken att köra på just då, men jag fortsatte ändå att träna själv under den perioden. Från och med årsskiftet är jag dock i gång tillsammans med min coach igen.

Falufostrade fitnesslöftet Louise Gräntz knep dubbla segrar vid nyligen hållna tävlingar i Alingsås, och säkrade samtidigt en SM-plats. Foto: Karlevid Productions
Falufostrade fitnesslöftet Louise Gräntz knep dubbla segrar vid nyligen hållna tävlingar i Alingsås, och säkrade samtidigt en SM-plats. Foto: Karlevid Productions

Denna coach heter Linn von Bahr och har bland annat dubbla uppsättningar EM-guld hemma i prisskåpet.
Den meriterade fitnessprofilen bistår Louise med upplägg inom träning och diet.
– Dieten är individanpassad och för tillfället blir det mycket kyckling och ris. Tur att jag tycker att det är gott, skrattar Louise uppsluppet.

För närvarande begår hon 5–6 träningspass i veckan och tungt fokus föräras styrketräning.
I hennes tävlingsdiscplin är en fysisk figur känd som “X-shape” eftersträvansvärd.
Hon förklarar:
– Man bygger en kroppsform med stora axlar och v-formad rygg. Även rumpa och ben ska vara lite större, men proportionerna är viktiga. Det är riktigt tuff konkurrens, meddelar Louise som nyligen känt på den riktiga hetluften i sin tävlingsdebut.

Och det är en debut som låter tala om sig.
Platsen var Alingsås och tävlingarna Alströmerpokalen respektive Alströmer Classic.
– Jag tävlade i både junior- och seniorklassen och lyckades segra i båda, berättar en lycklig och alltjämt något tagen vinnare.
– Ja, det är helt galet. Jag har fortfarande inte riktigt hunnit smälta det.

Louise Gräntz på hemmaplan i Falun. Foto: Sonny Jonasson
Louise Gräntz på hemmaplan i Falun. Foto: Sonny Jonasson

Att kalla det en smakstart är närmast en underdrift, och nu kan det unga fysfenomenet Gräntz vända blicken mot SM-tävlingar.
– I september är det först West Coast Trophy i Helsingborg och sedan SM i Västerås. Enormt roligt och verkligen något att satsa inför, säger en beslutsam Louise.

Faluns nyblivna mästerskapslöfte gläds åt framgångarna men med båda fötterna tydliga förankrade i hemmajord. Hon ser också värdet i träning och tävling där belöningen är något betydelsefullt på personlig nivå.
– Ja, som jag var inne på lite tidigare så får man så mycket tillbaka från detta. Det ger styrka på flera plan.
– Man lär sig mycket om sig själv fysiskt, men även känslomässigt. Man bygger pannben, så att säga, avrundar supertalangen Louise Gräntz.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!