“Det känns angeläget att belysa det positiva kring ungdomarna och deras intresse”, framhåller fritidsledaren Daniel Elfsberg (längst till höger i bild) inför den epa-träff som ska genomföras på Lugnet.
Foto: Sonny Jonasson

Fritidsledare fixar epa-häng på Lugnet: “Lyfta det positiva”

FALUN. Nu laddar fritidsledare från Fornby folkhögskola för en motorburen “lussevaka” på Lugnet. Syftet är att lyfta fram positiva aspekter och gemenskapen kring epa-traktorer och dessas syskonfordon. Förgrundsfigurerna meddelar stor entusiasm. – Det här är ett evenemang för ungdomarna och som fokuserar på det positiva, säger Daniel Elfsberg som är en av arrangörerna.

Platsen är Lugnet och datumet är dagen innan årets Luciahögtid.
Daniel Elfsberg och arrangörskompanjonen Peter Jones klargör att tilldragelsen är en träff där bilar och samvaro står i fokus.
– Hittills verkar det här glädjande nog fått bra spridning bland ungdomarna och vi har noterat intresse från såväl Falun som Borlänge och andra kommuner. Till och med från Älvdalen, skrattar Daniel hjärtligt.
– Det är ju förvisso vinter och troligtvis minusgrader, men vi hoppas på god uppslutning. Kommer det fem ekipage så är det roligt, och kommer det 35 så är det ännu roligare.

Man kungör att arrangemanget strömsäkras via elverk med belysning över områdets avspärrade del. Därtill är samtliga arrangörer över 18 år och försedda med reflexvästar.
Motorburen ungdom med vurm för epa-traktorer, A-traktorer och mopedbilar hälsas under dessa förutsättningar välkomna till ett avslappnat och socialt givande häng.
Utöver motorer, mat och mingel utlovas även flertalet roliga tävlingar och aktiviteter.
– Ja, vi kommer att hitta på en hel del kul och man kan vinna rätt fina priser. Bland annat kan man tävla i att skjuta ned burkar med Nerf-gevär.
– Och i stället för att kasta boll i hink håller vi oss nära temat och kastar prick med skiftnycklar. Man kan även tävla i bästa julpynt och skitigaste fordon, berättar Daniel i muntra tongångar.

“Vi kommer att hitta på en hel del kul och man kan vinna rätt fina priser”, berättar fritidsledaren Daniel Elfsberg gällande epa-träffen på Lugnet. Foto: Dreamstime

Han betonar att evenemanget är helt drogfritt och att det drar i gång under sen eftermiddag. Eventet avrundas klockan nio på kvällen och följs av cirka en timme där arrangörerna roddar ned utrustning och material.
Man påpekar även att adekvata säkerhetsåtgärder kirrats.
Detta i form av brandredskap, första hjälpen-utrustning och framkomlighet för utryckningsfordon.

Daniel framhåller att satsningen lotsas av seriositet och en vilja att nyansera kring fordon i denna kategori och de som rattar dem.
– Vi tycker att det känns angeläget att belysa det positiva kring ungdomarna och deras intresse. Det uppmärksammas ju ofta inslag av mer negativ börd.
Han fortsätter i ämnet genom att meddela ytterst god respons från evenemangets sponsorer.
– Vi har fått fantastiskt gensvar. “Klart att vi ska vara med”. Dessa energier gör ju även det så mycket roligare att arrangera något som detta. Vi kommer även att ha vissa sponsorer på plats som visar upp sina verksamheter.
– Detsamma gäller kontakten med polisen, från vilka vi förra veckan fick klartecken gällande tillståndet. De är jättepositiva och det är också något som ger oss än mer entusiasm inför det här.

Involverade i epa-träffen är även de som vid Fornby folkhögskola nu går andra tillika sista året i utbildningen till fritidsledare.
Falukillen Manne Åkesson är en av dem, och han förser initiativ som dessa med idel plustecken.
– Det är lika roligt som lärorikt. Vi har tidigare bland annat även haft en praktiskt baserad heldag i samarbete med Innovitaskolan i Falun, och det var en väldigt positiv erfarenhet.
– På det här viset kommer man ut direkt i verkligheten och får känna på det som sedan ska bli del av ens jobbvardag. Det blir lite mer på riktigt, utvecklar han.

Fritidsledare och studenter som nu blickar mot nära förestående epa-träff på Lugnet i Falun. “Kommer det fem ekipage så är det roligt, och kommer det 35 så är det ännu roligare”, säger Daniel Elfsberg (trea från höger i bild, strax bakom ses Peter Jones och längst till vänster Manne Åkesson). Foto: Sonny Jonasson

Daniel instämmer och knyter an till ytterligare syften i en ansats som denna.
– Ja, vi som är fritidsledare i Borlänge kan ibland få känslan att politikerna här inte riktigt vet vad det är vi gör. Och i Falun har man ju fritidsledare i det här nya upplägget men har ju stängt mer traditionella fritidsgårdar.
– Vi vill helt enkelt visa upp för båda kommunerna vad vi kan åstadkomma genom att göra något konkret för ungdomarna, understryker Elfsberg.

Han drar sig till minnes de egna tonåren och förnimmer den mullrande förtrollningen i att själv förfoga över livets första fräna fordon på fyra hjul.
– Hade en Volvo Duett från -62. Det var mäktigt och de där bilarna hade liksom en viss karaktär som var lite magisk.
– I dag kan jag definitivt inte lika mycket om själva mekandet som jag kunde då, men jag minns den fina känslan av att äga en epa.

Daniel återgår till snart stundande trivselträff för just dessa kärror och i synnerhet deras unga förare.
– Det här är ett evenemang för dem och som fokuserar på det positiva i den här delen av deras värld.

Facebook

Populärt på webben