ANNONS

Drygt 3 000 åskådare kom till hamnen i helgen för att titta på VM-festen på Barken. Det blev inget VM-guld i formel 4 till Smedjebacken men väl två topplaceringar av Hilmer Wiberg och Anton Modin från hemmaklubben i klassen GT 30.
Foto: Karin Diffner

VM-festen på Barken gav mersmak

SMEDJEBACKEN. När båtracings-VM för första gången avgjordes i Smedjebacken förra helgen blev det en lyckad tillställning både för arrangörer, åskådare och deltagare. – Det här är en fantastisk plats att tävla på, säger Mathilda Wiberg som tävlar för Smedjebacken men bor i Åkersberga.

Det blåste friska vindar över Barken och hamnen i Smedjebacken i helgen när Valvoline Grand Prix Smedjebacken avgjordes. Solen värmde åtminstone till en början publiken som kommit för att titta på de fartfyllda tävlingarna.
– Vi har arrangerat NM här förut men aldrig tidigare ett VM. Det är enormt stort för lilla Smedjebacken att få ha VM och kora en världsmästare, säger Micke Hedberg, hamnkapten i Smedjebackens Båtklubb.

Att huvudarrangören Kungliga Motorbåtklubben valde Barken beror bland annat på att säkerhetskraven ansågs lättare att upprätthålla här än på Riddarfjärden i Stockholm. Generalsekreteraren och tävlingsledaren Pelle Larsson är mycket nöjd med valet.
– Det är en fantastiskt fin plats, klassiskt tävlingsmark och vi har fått så bra support av både klubben och kommunen, säger han.

Även hemmahoppet Mathilda Wiberg gillar att få tävla på Barken.
– Det här är en av de bästa platser jag tävlat på med lagom vatten, inte för öppet och inte för stora vågor, depån är stor och arrangörerna fantastiskt trevliga, säger hon.
Mathilda fyller snart 18 år och har kört olika typer av racingbåttävlingar sedan hon var i tioårsåldern.
– Det går fort, man lär sig att bli bättre hela tiden och som tjej kan kan tävla på samma villkor som killar, förklarar hon tjusningen med sporten.


Mathilda bor i Åkersberga men tävlar tillsammans med sin bror Hilmer för Smedjebackens Båtklubb tack vare pappa Andreas som är född och uppvuxen i Vad.
– De flesta som håller på med båtsport finns i Stockholmstrakten, så vi vill gärna hjälpa till och bredda sporten och få fler på mindre orter att börja tävla, säger han.

Tävlingar lockade en strid ström av åskådare som såg ut att njuta av att kunna samlas och titta på något fartfyllt. Även träningsrundorna på den 1,5 kilometer långa banan utanför hamnen bjöd på dramatik.

Som när norrmannen André Solvang slog runt med sin formel 4-båt och blev kvar under vattnet en lång stund tills han fick hjälp av räddningsbåt och dykare att ta sig upp.
– Det var första gången jag flippade, men det gick “greit”, kommenterade han dyblöt efteråt.


Blev du rädd?
– Nej, vi har tränat på det före, så det gick bra. Nu ska jag bara byta kläder och båten ska fixas.
André var – det ofrivilliga doppet till trots – glad att båtincidenten inträffade under träning och inte under tävling.
– Ja, annars hade jag varit ute nu.
Arrangörerna var mycket nöjda när tävlingarna var slut och tror på en fortsättning.
– Det är större chans att det blir nästa år igen än att det inte blir, säger Micke Hedberg.
Båtfesten fortsätter den här helgen med traditionsenliga uppvisningsarrangemanget Poker Run med över 50 båtar anmälda.

Resultat Valvoline Grand Prix Smedjebacken
De bästa resultaten i tre av klasserna:
VM i formel 4: 1) Sami Reinikainen, Finland, 2) Alexander Lindholm, Finland, 3) Nikita Lijcs, Lettland.
Mathilda Wiberg fullföljde inte tävlingen efter att ha haft otur bland annat med mindre krockar och en krånglande motor.
NM i formel 2: 1) Tobias Muntekaas, Norge, Johan Österberg, Sverige, 3) Bimba Sjöholm, Sverige.
GT 30: 1) Hilmer Wiberg, Smedjebackens BK, 2) Anton Modin, Smedjebackens BK, 3) Max Samuelsson, Tyresö.

Facebook

ANNONS

ANNONS