Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Romeo & Julia-kören
Den 16 juni kommer Romeo & Julia-kören till Smedjan i Stjärnsund. En av körmedlemmarna är Frida Grundel, som här ses i mitten, fyra från vänster. Fridas mamma, Anne Grundel, är bosatt i Stjärnsund sedan 30-talet år tillbaka. “Det här känns lite som att jag tar med mig mina bästa vänner till mitt fina Stjärnsund”, säger Frida Grundel.
Foto: Sara P Borgström

Frida tar med sig Romeo & Julia-kören “hem” till Stjärnsund

STJÄRNSUND. Frida Grundel ingår i Romeo & Julia-kören som sedan 1991 har hållit hus på Dramaten i Stockholm. Ungefär lika länge har Fridas mamma Anne hållit hus i Stjärnsund och nu tar Frida med sig ensemblen “hem” till Stjärnsund för en föreställning i Smedjan den 16 juni. “Jag tar med mig mina bästa vänner till mitt fina Stjärnsund”, säger Frida Grundel.

Frida Grundel är uppvuxen i södra Sverige och när hon var i 20-årsåldern flyttade hennes mamma Anne Grundel till Stjärnsund.
– Så när jag åker “hem” blir det ju till mamma i Stjärnsund. Och när jag kommer dit känns det verkligen som att jag kommer hem. Jag har bott där på somrarna och säsongsarbetat på Fridhem, säger Frida som själv är bosatt i Stockholm sedan flera år.

Som Lokalt i tidigare berättat ingår Romeo & Julia-kören i sommarprogrammet som Fredrik Swahn har snickrat ihop i Smedjan. Den 16 juni blir det en konsert utöver det vanliga. Och att genrebestämma konserten är inte det lättaste.
– Vi kallar det för en scenisk konsert, modern barockmusik. Det är inte så vanligt att man gör klassisk musik så här egensinnigt.

Romeo & Julia-kören
Den 16 juni kommer Romeo & Julia-kören till Smedjan i Stjärnsund. En av körmedlemmarna är Frida Grundel, som här ses som den femte personen från vänster (framför mannen med lutan). Foto: Sara P Borgström

Kören tolkar musik skriven av Georg Friedrich Händel och titeln på konserten är “Händel with care”, vilket för tankarna till Västkusten…
– Ja, visst låter det som att vi kommer från Göteborg?! Titeln anspelar lite på att vi har “tagit ner” musiken till ett litet, varsamt format, att det inte är en fullstor orkester med stråkar och allt. Sedan har vi även med humor och lek i konserten. Vi leker med Händels musik men på ett respektfullt sätt. På det viset tror jag att vi kan tilltala en publik som inte är vana att gå på konserter med klassisk musik, säger Frida Grundel.

Hur många är ni i kören?
– I Stjärnsund blir vi tolv personer, nio som sjunger, en som spelar luta, en som spelar slagverk och så en regissör/dirigent. Vid konserter i Stockholm kan vi vara 17 i kören.

Namnet på kören kommer sig av att den uppstod efter en uppsättning av just Romeo & Julia på Dramaten 1991.
– Lena Endre spelade Julia och Thorsten Flinck var Romeo. Benoît Malmberg, som i dag är körens konstnärliga ledare, var musikansvarig i den föreställningen och tyckte att det vore kul om figuranterna, som skulle dansa och agera folksamlingar, sjöng live. Uppsättningen blev en succé och den här idén med kören blev så uppskattad att teaterchefen uppmuntrade Benoît att fortsätta med gruppen, berättar Frida Grundel.

Romeo & Julia-kören
Namnet på kören kommer sig av att den uppstod efter en uppsättning av just Romeo & Julia på Dramaten 1991. “Lena Endre spelade Julia och Thorsten Flinck var Romeo”, berättar Frida Grundel, som här ses med ett rött äpple i handen, till höger i bilden. Conny Laxell, uppvuxen i Avesta, spelar slagverk i kören och ses här som trea från vänster. Foto: Sara P Borgström

Och hur kom du själv med?
– Jag såg en föreställning på Dramaten med kören för 20 år sedan och tyckte att det var så fint. Jag kände en av medlemmarna som tyckte att jag skulle söka mig dig så då gjorde jag det. Jag gick då på rytmikutbildningen på Musikhögskolan.

Jobbar du med detta på heltid?
– Nej, arbetet pågår i varierande mängd under hela året men om man ska prata arbetstid är det ungefär på halvtid. Alla körmedlemmar frilansar med olika projekt. I den här röriga branschen är det fint att få ha ett sammanhang som är långsiktigt, som en fast punkt. Dessutom är det väldigt utvecklande att ha en grupp som man jobbar med under så lång tid, säger Frida Grundel.

Hon har uppträtt i Stjärnsund förut, både som soloartister och i andra konstellationer.
– Bland annat på Folkmusikfestivalen och i kyrkan. Och jag har ju varit på massor av konserter i Smedjan så det ska bli så kul att få ta med mig min kör till mitt fina Stjärnsund. Det är så kul att Fredrik (Swahn) vågar chansa lite med att boka in oss, säger Frida Grundel.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!