Mia Eriksson, årets företagsledare i Borlänge, deltar varje vecka i en skyddsrond och träffar på så sätt alla medarbetarna oavsett om de 1700 medarbetarna arbetar på stora eller små SSABavdelningar för säkerhet är prio ett.
Foto: SSAB

Från sömmerska till SSAB-chef i Borlänge

BORLÄNGE. En modern klassresa, från sömmerska på CTH i Borlänge , fick sedan sex barn, lärardrömmen som blev en ingenjörsresa och nu har Mia korats till årets företagsledare i Borlänge.

Ingenjör, chef, hon hade inte en tanke på det när hon efter gymnasiet 1986 började jobba som sömmerska på anrika CTHs hattfabrik i Borlänge. Tre år senare födde hon sin första dotter tillsammans med maken Pär. Det blev sex barn. Mia och Pär drömde om att skola om sig och Pär fick första chansen och är idag lärare på Högskolan Dalarna.
– En fantastisk tid, förälder och mamma till sex barn. Man får mycket bred erfarenhet att ta hand om en så stor familj och det har jag tagit med mig.

Mia gick sedan på Komvux och läste upp för att få behörighet i naturvetenskapliga ämnen.
– Jag tänkte också bli lärare. Men en fysiklärare sa “du kan göra vad som helst”. Jag har alltid varit teknikintresserad, men ingenjörstankarna kom ganska sent när jag hittade en utbildning i materialteknik som Högskolan i Borlänge anordnade tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Tyvärr finns inte den utbildningen kvar i Borlänge men den var klockren för att skaffa sig kunskap som behövs i dagens stålindustri. Det finns en motsvarande kurs på Luleå tekniska universitet som jag gärna rekommenderar, säger Mia och tycker att fler borde ta chansen att omskola sig (helst till civilingenjör) om man nu gjorde fel skolval när man var ung.

Mia visste att utbildningen var väldigt inriktad på stål och efter examen 2006 hamnade hon först på Sandvik. Men det tog inte lång tid innan det kom ett erbjudande från SSAB.
– När jag fick erbjudandet om att börja på SSAB så valde jag att hoppa på det. Det var både spännande och roligt att hamna nära stålproduktionen som processingenjör.
Även om både civilingenjörsyrket och stålindustrin är mansdominerad så är det inget som Mia tycker har varit problematiskt men det behövs fler tjejer tycker hon:
– Vi har bara 18 procent tjejer på SSAB Borlänge, vi vill ha fler, inom SSAB har alla chans att utvecklas.

Mia blev platschef för SSAB Borlänge hösten 2017 efter de tuffa åren efter samgåendet med Rautaruukki, nedläggning av flera linjer och hårdbantning på tjänstemannasidan. Idag är SSAB Borlänge med 1700 anställda ett framtidsföretag som behöver få in ny kompetens och det gör att hon engagerar sig och fick årets företagsledaromdöme ” stort engagemang i lokalsamhällets utveckling”:
– Alla som blev kvar på SSAB tog sitt ansvar utan bitterhet och gör nu något otroligt bra tillsammans. Men det var jättetufft att människor som man lärt känna så väl måste lämna företaget. Men alla som blev kvar varv delaktiga och skapade en fungerande organisation med färre tjänstemän, säger Mia.
– Men vi behöver synas bättre utåt för att nå ut till ungdomar. SSAB har en fantastisk hållbarhetsstrategi och ska bli först med att bli fossilfria. Vi levererar starka, lättare produkter för en hållbar värld. Genom att använda vårt stål i fordon så kan kunderna minska sina utsläpp.

Kommentar till juryns omdöme “tror på allas lika värde” och “att jobba tillsammans med gemensamma mål”
– Medarbetarnas olikheter gör att vi blir starkare. Vi kör också en kampanj om allas lika värde.
Vad tänker du om din personliga framtid?
– Det bästa med att vara ingenjör är att man lär sig lösa problem. Men jag tänker inget annat än att jag ska göra ett bra jobb här och nu och inte vad jag ska göra om några år, säger hon och just innan intervjun så satt hon i ett veckomöte om produktionen och skypade med kollegorna inom SSAB Europe och efter intervjun så skyndade hon till en skyddsrond på en liten SSAB enhet.
– Säkerhet är prio ett inom SSAB så jag deltar i en skyddsrond varje vecka så jag träffar samtliga medarbetare från stora till små avdelningar, berättar Mia.

Fakta Mia Eriksson:
Ålder: 52 år under våren
Platschef SSAB Borlänge sedan september 2017
SSAB Borlänge sedan mars 2008
Processingenjör Sandvik 2006 februari 2008
Civilingenjör, inriktning materialteknik/bearbetning vid KTH/Stockholm/Borlänge 2002-2006
Komvux
Sömmerska på CTH Hattfabriken 1986-1989
Uppväxt: Falun
Bor: Borlänge
Familj: Maken Pär och sex vuxna barn
Ser farm mot: Familjeresa med hela familjen till Spanien under påsken
Intressen: Bokslukare, att resa samt att renovera

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 16 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS