Pernilla Wiklund har tidigare varit arbetsledare på Erikshjälpen på helgerna. Nu blir hon projektledare för Framtidsverkstaden. “Jag vill vara med och göra skillnad”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Framtidsverkstad ska ge unga på Jax en chans

BORLÄNGE. Nu startar Erikshjälpen i Borlänge konceptet Framtidsverkstad för att hjälpa barn och deras föräldrar på Jakobsgården. – Jag vill gärna göra något bra för och tillsammans med barnen, säger Pernilla Wiklund, nyanställd projektledare.

På Erikshjälpens second hand-butik i Borlänge jobbar totalt ett 60-tal personer.
– Det är allt från sådana som arbetstränar några timmar till volontärer som jobbar hela veckorna, säger butikschefen Anders Larsson.
Varje morgon äter dagens personal frukost tillsammans. Den här dagen är fikarummet förgyllt av en ananas- och kokostårta som Carolina Iglesias gjort. Det är för att inviga det nya projektet Framtidsverkstad.
– Det här är femte orten i Sverige vi startar Framtidsverkstad i, berättar Hanna Löfstrand, nationell koordinator.
Framtidsverkstaden är en del av Erikshjälpens verksamhet och den går ut på att man ska stötta barn och unga lokalt.
– Vi vill ge framtidstro, skapa engagemang och visa att det finns möjligheter, säger Hanna Löfstrand.
– Den långsiktiga visionen är att fler ska växa upp under jämlika förhållanden, fortsätter hon.

Erikshjälpen i Borlänge utökar nu med konceptet Framtidsverkstaden för att barn ska får jämlikare uppväxtvillkor. Några av dem som arbetar för det är Pernilla Wiklund, Hanna Löfstrand och Anders Larsson.

Det handlar om att på olika sätt stötta unga i skolarbetet och att hjälpa dem att få en meningsfull fritid. Exakt hur det ska gå till i Borlänge är för tidigt att säga.
Det ska nu den lokala projektledaren Pernilla Wiklund ta reda på – tillsammans med barn och unga i Jakobsgårdarna som är det område man valt ut.
– Jag vill göra skillnad och det ska bli jätteroligt att göra det tillsammans med Erikshjälpen och ungdomarna, säger hon.
Varför har ni valt ut just Jakobsgårdarna?
– I en förstudie har vi sett att det är i västra Borlänge som det behövs mest insatser och det är på Jax det är störst hål att fylla, säger Hanna Löfstrand.

Även föräldrar kommer att involveras i Erikshjälpens Framtidsverkstad på olika sätt. Det kan röra sig om sådant som arbetsträning i butiken, språkcaféer eller olika typer av utbildningar som kan leda till jobb.
I Helsingborg, där den första verkstaden startade 2019, har Erikshjälpen redan märkt resultat.
– Ja, fler elever har klarat skolan eller fått bättre betyg. Dessutom tar kommunens förvaltning hjälp av oss i olika frågor, säger Hanna Löfstrand.
Hon menar att Framtidsverkstaden också kan leda till fler och givmildare kunder i butiken samt fler volontärer. Konceptet är något som även butikschefen i Borlänge, Anders Larsson, tror på.
– Ja, det här har vi pratat om sedan vi startade 2016. Vi ser att det inte bara är barn i andra länder som behöver vår hjälp utan behoven finns även här, säger han.

Framtidsverkstad
Välgörenhetsorganisationen Erikshjälpen är uppdelad i två organisationer med inriktning på barnens rättigheter respektive second hand-försäljning.
Sedan 2019 har organisationen startat framtidsverkstäder som knyter ihop de två organisationerna.
Borlänge är den femte verkstaden som startar men flera är på gång.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS