En kvartett från Polhemssällskapet flankerar en del av fotoutställningen från 1987. Dessa foton är från 1920-talet och föreställer den Engelska parken. Från vänster: Hans Dahlfors, Gunhild Roos, Lukas Bremer och Robert Goude.
Foto: Pär Sönnert

Fotoutställningen visas på nytt på Stjärnsunds herrgård – 35 år senare

STJÄRNSUND 1987 hölls fotoutställningen “Stjernsund – det gamla Polhemsbruket i Dalarna” på Stjärnsunds herrgård. Nu, 35 år senare, packas utställningen upp och visas på nytt på herrgården i sommar. “Det har flyttat hit många sedan dess. Nu får de chansen att lära sig mer om Stjärnsunds historia”, säger Gunhild Roos.

En kvartett från Polhemssällskapet tar emot Lokalt i:s utsände på herrgården där delar av fotoutställningen redan har ställts upp.
– Vi är sex personer som har jobbat med detta under våren. Förutom den gamla fotoutställningen tillkommer några nyare foton också, säger Hans Dahlfors.
– Det är flera äldre som minns fotoutställningen för 35 år sedan och har frågat efter någon bild som de minns. Nu får de en ny chans, säger Gunhild Roos.

1987 hölls utställningen, genom ett samarbete mellan Stjärnsunds AIF:s kultursektion, Dalarnas Museum och Långshyttans Fotoklubb.
– Fotoklubben samlade in en massa gamla foton, minns Robert Goude som själv finns med på en av bilderna, intill bilder på hans far Bertil och farfar Johannes som även de var urmakare och tillverkade Stiernsunds-ur.

Robert Goude bredvid foton på sig själv, i en något yngre upplaga, samt sin far, Bertil Goude, och farfar, Johannes Goude. Samtliga jobbade som urmakare och tillverkade bland annat Stiernsunds-ur. Foto: Pär Sönnert

Fotona som visas upp är från första halvan av 1900-talet.
– Förra gången som utställningen hölls så fanns det ju många kvar här som kunde identifiera många av de på fotona. Så är det ju inte i dag, när det har gått 35 år, säger Robert Goude.
– Redan 1987 hade Stjärnsund fått många nyinflyttade så tanken med att ha utställningen var att visa upp bygdens historia. Nu är det en ny generation som har flyttat hit, säger Hans Dahlfors.

Vilket skick var fotona i när ni packade upp utställningen?
– De var i gott skick men flera av plastfickorna hade gulnat så vi har bytt ut dem, säger Gunhild Roos.

Foton från järnvägen, bland annat Byvalla-Långshyttans järnväg. Ett par av bildtexterna lyder: “1890 var bandelen Långshyttan-Stjernsund klar. 1893 gjordes premiärturen Långshyttan-Byvalla. 1964 lades järnvägen ned”. En av bilderna föreställer Stjernsunds järnvägsstation, cirka 1895. En annan av bilderna visar personal vid Byvalla Långshytans järnväg, omkring 1910. I mitten ses ett foto på John Andersson, som var stins i Stjernsund mellan 1929 och 1964. Foto: Pär Sönnert

Vi backar bandet till 1987, då herrgården hade stått tom och övergiven sedan 1974
– Så den här fotoutställningen var det första som hände på herrgården på 13 år. Herrgården fick nytt liv med utställningen. Och jag tror att många som besökte fotoutställningen 1987 gjorde det för att kunna passa på att besöka herrgården som ingen varit inne i på så länge, säger Hans Dahlfors.
– Hans Teimert hade då köpt loss herrgården av Korsnäs-Marma. Nu är det Polhemssällskapet som sköter herrgården, säger Gunhild Roos.

Herrgårdens förvandling gör det lite svårare att ställa i ordning fotoutställningen.
– 1987 var det ju tomt i varenda rum så då var det lättare att ställa ut fotona. I dag måste vi tänka på att det ska passa med möbleringen i alla rummen, säger Hans Dahlfors.
– Att gå runt i herrgården är en upplevelse som kan vara lika intressant som själva fotoutställningen, tror Gunhild Roos.
– Ja, bara att uppleva möbleringen i alla rum kan vara en upplevelse, säger Robert Goude.

Robert Goude och Hans Dahlfors minns den tidigare fotoutställningen 1987 som följdes av flera sommarutställningar fram till och med 1998. “Vi fick blodad tand efter -87”, säger Hans Dahlfors. Foto: Pär Sönnert

Åren som följde efter fotoutställningen 1987 innehöll flera sommarutställningar, fram till 1998.
– Vi fick lite blodad tand efter utställningen 1987. Sedan höll vi olika utställningar till dess att herrgården skulle renoveras 1999. Bland annat hade vi ett samarbete med tidningen Land som hade flera hantverksutställningar här, minns Hans Dahlfors.
– Dessutom höll vi en utställning om Christopher Polhem och det var så Polhemssällskapet föddes, som i dag har hand om hela herrgården, säger Robert Goude.

Stiernsunds AIF:s fotbollslag. Förmodligen taget någon gång under 1950-talet. Foto: Pär Sönnert

De minns särskilt en välbesökt utställning med Lasse Åberg på 1990-talet.
– Det var så mycket folk inne i stora salen att vi undrade om golvet skulle hålla, minns Robert Goude.
– Lasse Åberg har rötter i Hofors och jag minns att han stod och signerade saker och då sade till mig att “Alla som kommer fram säger ju att de är släkt med mig…” Han kunde inte begripa hur han kunde ha så många släktingar från Hofors, säger Hans Dahlfors.

1987 hölls fotoutställningen “Stjernsund – det gamla Polhemsbruket i Dalarna” på Stjärnsunds herrgård. Nu, 35 år senare, packas utställningen upp och visas på nytt på herrgården i sommar. Foto: Pär Sönnert

När invigs utställningen?
– Det är inte helt spikat ännu men vi hoppas kunna ha en invigning på midsommardagen. Då öppnar även serveringen, Sommarstället, där restaurangen Stället i Hedemora serverar mat – precis som i fjol. Herrgården och fotoutställningen är öppen när serveringen är öppen, säger Hans Dahlfors.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 25, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,395214" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS