ANNONS

Säterbon Peter Engman är en av arrangörerna till fotoutställningen “Fotografisk resa i tid och rymd” som förhoppningsvis kan arrangeras i slutet av augusti. Platsen är Säterdalen och det är även ett par föreläsningar inplanerade.
Foto: Pär Sönnert

Fotoutställning flyttades till hösten

SÄTER. Utställningen “Fotografisk resa i tid och rymd” var tänkt att hållas i Säterdalen vid nationaldagen. Föreningen, med samma namn som utställningen, beslutade dock att flytta den till hösten. – Vi hoppas att läget med smittspridningen ser bättre ut då, säger Peter Engman, en av arrangörerna.

Efter att ha hållits tio gånger så ställdes fotoutställningen in i fjol, på grund av coronapandemin. I våras beslöt arrangörerna att skjuta upp årets utställning till den 21 augusti.
– Tanken var att köra vid nationaldagen. Tidigare har vi kört utställningen över två dagar men i år vill vi prova att ha en dag. Det blir lättare att arrangera. Vi hoppas att läget med smittspridningen ser bättre ut i höst och att vi kan ha utställningen då, säger Peter Engman.
Det är han som, tillsammans med Magnus Höög, från Falun, och Sonja Valkeaoja, från Solvarbo, som arrangerar fotoutställningen.
– Det finns så många duktiga fotografer där ute som inte får chansen att visa upp sina fotografier. Vi vill ge dem chansen att göra det. Det är kul att kunna erbjuda detta till publiken, säger Peter Engman.
Han betonar dock att det inte enbart är en utställning med naturbilder.
– Nej, det är alla möjliga motiv. Vi erbjuder både en utställning och så ett par föreläsningar.

Fotograferna Brutus Östling och Tore Hagman är inbjudna att föreläsa.
– Brutus är en av våra mest etablerade naturfotografer. Tore har nyligen gett ut fotoboken “Konsten att fotografera fåglar och andra djur 2.0”. Han har även gett ut en bok där han skildrar en bondfamilj som lever som man gjorde förr i tiden. Tore har följt dem under ett helt år, med allt arbete på gården. Den boken kommer han också att berätta om, säger Peter Engman.
Föreläsningarna brukar äga rum i dansrotundan i Säterdalen.
– Det har faktiskt kommit förhållandevis mycket folk tidigare. Vi har haft uppemot 300 personer på en av föreläsningarna.
Föreningen får ett kulturbidrag från kommunen och går även in med egna pengar, som de har fått in via föreläsningar.
– Det här är inte meningen att det ska gå med stor vinst, bara det går runt, säger Peter Engman.

Han var själv nära att få göra en stor fotoutställning i norra Finland, som dock ställdes in på grund av pandemin.
– Jag blev tillfrågad om att ställa ut mina fotografier på Kuusamo Nature Photo Festival, en utställning som skulle ha pågått i tre månader. Jag tror att jag är blott andre svensk att få den möjligheten. Det var riktigt surt att det blev inställt, men det kommer att ske längre fram i stället.
Säterdalen ser han som en perfekt plats för en stor utställning.
– Det är en bra plats, med den här annorlunda miljön. Det finns så mycket att uppleva i Säterdalen, man kan både titta på naturen och äta lunch eller fika, säger Peter Engman.

Facebook

ANNONS

ANNONS