ANNONS

Stig Stjärnesund (från Horndal) och Arne Larsson (från Långshyttan) har, tillsammans med PeO Karlström (från Falun) fått Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.
Foto: Pär Sönnert och John Leander

Förtjänsttecken delas ut till idrottsledare från Dalarna

HORNDAL/LÅNGSHYTTAN/FALUN Vartannat år delas Riksidrottsförbundets förtjänsttecken ut. I år finns tre idrottsledare från Dalarna bland pristagarna, nämligen PeO Karlström från Falun, Arne Larsson från Långshyttan och Stig Stjärnesund från Horndal.

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Förtjänsttecknet delas ut vartannat år, till 100 idrottsledare.
Utdelningen sker vid Riksidrottsmötet, som i år genomfördes digitalt på grund av coronapandemin.

Tre av förtjänsttecknen som delades ut tilldelades ledare i Dalarna:
PeO Karlström, Falun – nominerad av RF-SISU Dalarna.
Arne Larsson, Långshyttan – nominerad av Svenska Fotbollförbundet/Dalarnas Fotbollförbund.
Stig Stjärnesund, Horndal – nominerad av Svenska Fotbollförbundet.

 

PeO Karlström från Falun, har fått Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.

Nomineringarna lyder:
Per-Olof Karlström, Falun.
“Favoritidrotten är handboll och som idrottsledare har han verkat under 53 år. Föreningarna han haft uppdrag i är KFUM Kristianstad, Norrlunds IF och Falu BS. Företrädesvis har han där funnits med i respektive styrelse.
Favoritidrottaren är Berit Carlsson-Berglund och som bästa idrottsminne nämner han skid-VM i Falun och SM-veckan 2013 i Falun där han ansvarade för sändningarna i sin roll som sportjournalist. Ett annat ljust minne är Falu BS SM-final i bandy.
Den idrottsledare han velat träffa igen är bandyns Håkan Sundin. Då skulle favoriträtten korv stå på bordet. Korv i alla dess former är en självklar favorit om man kommer från Falun, menar han. När det blir dags för tv-tittande ser han helst på Sportspegeln”.

Arne Larsson, från Långshyttan, har fått Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.

Arne Larsson, Långshyttan.
“Långshyttans AIK är föreningen som gäller, men också Dalarnas Fotbollförbund har fått dra nytta av hans tjänster. Totalt har det blivit 52 år och ledarbanan startade egentligen då han vid en svår bilolycka 1968 hamnade på lasarett i sex månader. När han väl blev utskriven fick den egna fotbollskarriären stå tillbaka för styrelsearbete.
Fotboll är favoritidrotten och favoritidrottaren är Ronnie Hellström. Ett kuriosum är att vår jubilar under 31 år arrangerat kändismatcher i sin förening och inte mindre än vid 19 av dessa tillfällen har Ronnie Hellström varit med.
Hans bästa idrottsminne är när han efter lång konvalescens lyckade återta sin A-lagsplats efter bilolyckan.
Den idrottsledare han gärna träffar är fotbollens Sven-Göran Eriksson. Till middag skulle då bjudas stekt fläsk med löksås. När tv:n pockar på uppmärksamhet ser han helst på fotboll och övrig sport”.

Stig Stjärnesund, från Horndal, har fått Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.

Stig Stjärnesund, Horndal
“Horndals IF heter föreningen där han verkat sedan 1976, men också i Dalarnas Fotbollförbund har han haft uppdrag. 45 år har det hunnit bli, varav många som ordförande.
Favoritidrotten är liksom för många andra jubilarer fotboll och favoritspelaren är Stefan Schwartz. Som bästa idrottsminne lyfter han fram Sveriges straffvinst i semifinalen mot Rumänien 1994.
Någon speciellt namngiven idrottsledare att träffa nämner han inte, men det skulle i så fall vara någon som kunde berätta om hur idrotten var förr. Efter den diskussionen skulle det bjudas på en god köttbit med potatisgratäng. När det blir tid över för tv-tittande ser han helst på idrott och allra helst fotboll”.

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken
Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet.
Källa: Riksidrottsförbundet.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter, Avesta/Norberg och Falun) nr 24, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS