Sotarna Henrik Stoltz, Annette Soth Stoltz och Johan Söderberg framför det svartvita fotot där bland andra Annettes farfar finns med.
Foto: Mikael Eriksson

Först ut med murrigt museum

HEDEMORA. Nu ska sotningens och sotarens historia lyftas fram och det i Hedemora där Sveriges första sotarmuseum kommer att invigas i maj.

Ett av de mest mytomspunna yrkena är sotarens. Ett yrke kring vilket det har berättats många spännande och ibland även lite skrämmande historier. Och en yrkeskår med ett eget hemligt språk.

Nu ska sotningens och sotarens historia lyftas fram och det i Hedemora. Där kommer Sveriges första sotarmuseum att finnas. Arbetet pågår nu med att ställa i ordning lokalerna utefter Gussarvsgatan där museet ska flytta in i gamla Kemtvätten.

Bakom satsningen står Sveriges Skorstensfejaryrkes museum. Två av de drivande är Torbjörn Dahlström och Annette Soth Stoltz som är fjärde generation sotare i Hedemora. Farfarsfar Karl Stefanus Dahlström var den förste sotaren i släkten och sedan har yrket följt det vidare. Även Annettes son Henrik Stoltz och hennes brorson Christian Dahlström har följt i dessa spår.

Under cirka fem års tid har föreningen arbetat med att samla in material som har anknytning till sotaryrket eller som det egentligen ska heta skorstensfejare.
Virra, sudd, raffel och krejs är några av de verktyg som sotaren använt sig av genom åren och som kommer att vara en del av det som visas och berättar yrkets historia. På museet kommer det även att finnas gamla gesällbrev och annan dokumentation som kopplas till sotarens historia.

En annan del är samla in och bevara de berättelser och skrönor som förknippas med det mytomspunna yrket. En av dessa skrönor är hur det kommer sig att en utbildad sotare har rätt att bära Sveriges stora riksvapen förgyllt på sina bälten.
Annette säger att det var drottning Kristina som gav sotarna tillåtelse att bära det. Detta efter att en sotare och dennes lärling hade hjälpt till att släcka en brand på Stockholms slott på 1640-talet. Hon berättar vidare att yrket har anor tillbaka till 1500-talet och att det var bödeln som hade sotningen som sin arbetsuppgift men att det var hans hjälpreda, Rackaren, som var den som fick utföra sotningen.

Museet kommer att invigas i samband med att Sotarens Dag firas i Hedemora 3 och 4 maj.
– Det är fjärde året som vi arrangerar dagen, säger Annette.
I fjol var det 75 sotare från allsköns länder som kom till Hedemora, i väntas över 100 sotare. Arrangemanget är i grunden en nätverksträff, en möjlighet att få träffas och umgås med kollegor. Under de två dagarna blir det allehanda aktiviteter bland blir det en ceremoni med utdelning av gesällbrev och som grand final en parad genom Hedemora.
– Nytt för i år är att vi kommer ha två speciella fordon, ett början av paraden och ett i slutet, säger Annette, men hon är ytterst hemlighetsfull om vad det är för slags fordon.

Publicerad i Annonsbladet vecka 13 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS