ANNONS

Det var ett stort mediauppbåd på Smedenskolan häromdagen när Smedjebacken som första kommun i landet började dela ut gratis mensskydd på toaletterna.
Foto: Karin Diffner

Först ut med gratis mensskydd

SMEDJEBACKEN. Smedenskolan var nyligen i händelsernas centrum då gratis mensskydd började delas ut på skolan. – Det är jättebra för dem som inte har råd med mensskydd eller vågar prata om det, säger Alma Delerud, en av eleverna.

Alma Delerud, Darunee Suksawad, Julia Herberger och Hanan Abdi går andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Smedenskolan och fick häromdagen möta ett förhållandevis stort pressuppbåd. De hade inte tidigare tänkt på att det borde finnas mensskydd på toaletterna men tycker att det är en väldigt bra idé.
– Man blev positivt överraskad, säger Julia.
– Ja, det var en bra början på tvåan, fortsätter Hanan.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S) berättar att beslutet togs på kvinnodagen i år.
– Idén kom från majoriteten, men oppositionen var med direkt, så det är full politisk enighet om det här, säger han.
Varför ska kommunen hålla med mensskydd?
– Vi vill öka jämställdheten och underlätta för kvinnor.
Vad kostar det?
– I år räknar vi med 100 000 kronor, men då ingår installation av behållarna. Sedan är det svårt att veta hur mycket som går åt eftersom vi är antagligen är först med det här i Sverige.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Bara positiva. Det är ju egentligen lika självklart som toalettpapper, säger Rönning.

Totalt 450 toaletter i kommunen ska utrustas med behållare försedda med bindor, trosskydd och tamponger där den som vill kan förse sig.
Lokalvårdaren Sylvia Johansson är en av dem som ska se till att det alltid finns skydd på toaletterna. För henne innebär kommunens beslut lite merjobb, men det tycker hon är okej.
– Ja, det en väldigt bra idé för dem som inte har råd eller som får mens hux flux i skolan. Och det är ju också bra för vuxna.
Skulle det ha underlättat när du gick i skolan?
– Ja, verkligen. Då fick man ju lov att gå hem ibland.

Facebook

ANNONS

ANNONS