Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
författaren Annalisa Forssberger, som föddes i Stjärnsund, har gett en gåva till Dalarnas museum.
Den 17 maj överlämnade Annalisa Forssbergers familj en gåva till Dalarnas museum. Gåvan består av brev, fotografier och originalmanus av utgivna och tidigare outgivna texter av Annalisa Forssberger.
Foto: Simon Langwagen/Dalarnas museum

Forssbergers familj ger gåva till museet

STJÄRNSUND. Familjen till författaren Annalisa Forssberger, som föddes i Stjärnsund, har gett en gåva till Dalarnas museum. – Det som är extra roligt med denna gåva är att den även innehåller en del personligt material, säger Sara Håkansson, avdelningschef för samlingar inom Dalarnas museum.

I ett pressmeddelande skriver Dalarnas museum följande om Annalisa Forssberger: ”Hon tillhör 1930-talets stora kvinnliga författare och har definierats som arbetarförfattare, men också som hembygdsskildrare. Hon föddes 1906 i Husby socken och växte upp som tjänstemannabarn i Stjärnsund. Senare gifte sig Annalisa med en arbetare i Långshyttan. Livsbanan förde henne alltså över klassgränser. Hon flyttade samtidigt från ett gammalt bruk till en ort med ett modernt järnverk. Annalisa debuterade 1934 med romanen ’Barmhärtighetens tempel’ som utspelar sig i sjukhusmiljö i Mora”.

författaren Annalisa Forssberger, som föddes i Stjärnsund, har gett en gåva till Dalarnas museum.
Författaren Annalisa Forssberger föddes i Stjärnsund, i Husby socken, 1906. Hon bodde en tid i Långshyttan innan hon flyttade vidare till Stockholm och sedan till Örebro där hon bodde fram till sin död 1988. Annalisa Forssberger är begravd på kyrkogården i Stjärnsund. Bilden är tagen i augusti 1955. Foto: Örebro Kuriren/Örebo läns museum

Den 17 maj överlämnade Annalisa Forssbergers familj en gåva till Dalarnas museum. Gåvan kompletterar museets tidigare samlingar och består av brev, fotografier och originalmanus av utgivna och tidigare outgivna texter av Annalisa Forssberger.
– Det som är extra roligt med denna gåva är att den även innehåller en del personligt material som kommer komplettera manusen på ett fint sätt, säger Sara Håkansson, i pressmeddelandet.

författaren Annalisa Forssberger, som föddes i Stjärnsund, har gett en gåva till Dalarnas museum.
Gåvan från Annalisa Forssbergers familj kompletterar Dalarnas museums tidigare samlingar och består bland annat av brev och originalmanus av utgivna och tidigare outgivna texter av författaren. Foto: Simon Langwagen/Dalarnas museum

Kommer det nyinkomna materialet att ställas ut i någon form framöver?
– Vi kommer att börja med att förteckna materialet och sortera ihop det med det material vi redan har från henne. Någon utställning är inte planerad för tillfället, säger Sara Håkansson till Lokalt i.
Annalisa Forssberger bodde i Örebro fram till sin död 1988 och ligger begravd på kyrkogården i Stjärnsund.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!