ANNONS

I helgen åker Stina Tallgren till Stockholm för att protestera mot de stora barngrupperna i förskolan.
Foto: Lisa Björklund

Förskolläraren Stina: ”Vid 17 barn är man trött och slut”

LUDVIKA. Förskolläraren Stina Tallgren kommer inte att orka med ett helt yrkesliv om barngrupperna inte minskas. Gränsen går vid tolv barn tycker hon. När grupperna är större än så, blir man trött. – Känslan av otillräcklighet blir stor. Man hinner inte se och bemöta barnen. Det blir en ohälsosam stress att vistas i den miljön, det är hög volym och man kan inte alltid vara ute.

I Ludvika kommun ligger snittet på drygt 17 barn per barngrupp och på Östansbo förskola, där Stina Tallgren jobbar, ligger snittet på drygt 19 barn.
– Tyvärr är det många som går ner i arbetstid för att de ska orka jobba. Det är inte okej, barngrupperna behöver minskas.
Vi slår oss ner på en bänk i solen en bit bort från Stina Tallgrens arbetsplats. På sin ryggsäck har hon en orange knapp som det står Förskoleupproret på. Och i väskan – en massa flygblad om en manifestation i Stockholm den 14 maj, arrangerad av Förskoleupproret. Stina Tallgren ska åka dit och är just i färd med att sätt upp lappar på stan.

Hon har arbetat som förskollärare i 23 år och under de åren har förutsättningarna försämrats tycker hon. Barngrupperna har ökat samtidigt som många barn vistas längre tid på förskolan. Dessutom har kringuppgifterna blivit fler.
– Vi ska göra dokumentation och följa upp arbetet och vi ska förbereda inför varje mat-tillfälle samt boka vikarier och gå säkerhetsronder. Det stjäl tid från barnen och när en i personalen går i väg, är vi plötsligt bara två.

På fredagar bär de som vill, Förskoleupprorets orangea tröjor på sig i något som kallas #Orange fredag.

Hon tycker att man efter en hel arbetsdag ofta är trött. Och när fredagen kommer är man ännu mer trött och slut. Även barnen blir trötta av en stimmig miljö.
– Barnen går inte under någon arbetsmiljölag. Det finns barn som gör 50 timmar i barngrupp. Jag har i alla fall ett schema och lagen styr att jag ska jobba 40 timmar i veckan.
Totalt går det 58 barn, uppdelade på tre avdelningar på Östansbo förskola. På avdelningen med ett- till treåringar, där Stina Tallgren arbetar, är de tre personal på 17 barn, trots att Skolverkets rekommendation för den åldersgruppen är max tolv barn.

Ludvikabon Stina Tallgren har arbetat som förskollärare i 23 år. Under de åren har arbetet förändrats – barngrupperna har vuxit och kringsysslorna ökat.

För att göra något åt problemet engagerar hon sig fackligt, men också i facebookgruppen Förskoleupproret. Gruppen är öppen för såväl förskollärare som barnskötare, föräldrar och alla som på ett eller annat sätt är involverade i förskolan.
– För mig är det ett sätt att göra min röst hörd. Om alla gjorde sina röster hörda skulle vi synas och höras väldigt mycket, men det är många som inte törs säga vad de tycker för att de är rädda för vad rektorer och chefer ska säga. Tystnadskulturen är ganska utbredd bland personal som arbetar inom förskolan, det behöver vi ändra på.
Varför är inte du rädd för vad andra ska tycka?
– Jag är rätt frispråkig av mig och säger vad jag tycker. Sedan får man tänka på hur man uttrycker sig, det är det viktiga känner jag.

Facebook

ANNONS

ANNONS