Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg (S), vice ordförande Maria Andersson (S) och resultatenhetschef Karin Vestman presenterar besluten som togs under bildningsstyrelsens sammanträde.
Foto: Lisa Björklund

Förskolan ska läggas ner

AVESTA. Förra veckan beslutade bildningsstyrelsen att förskolan Äventyret, som ligger i en modulbyggnad, kommer att läggas ner. I stället för tillfälliga platser i en modul, vill politikerna satsa på fler permanenta förskoleplatser i Karlbo.

Diskussionerna om förskolan Äventyrets framtid har pågått under en tid.
Byggnaden som förskolan ligger i är en så kallad modul som uppfördes i samband med att Avesta kommun tog emot många nysvenskar, vars barn behövde förskoleplatser.
Flera moduler byggdes och en av dem var Äventyret som öppnades i januari 2018. Då med plats för 56 barn.
– Det tar lång tid att bygga nya förskolor. När barnen ökade så fort var moduler det enda alternativet vi hade, säger bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg (S).

Nu har samhällsutvecklingen vänt. Befolkningen i Avesta kommun minskar och det ser ut att födas färre barn framöver. Detta enligt en prognos från Statistiska centralbyrån (SCB).
Därför har bildningsstyrelsen beslutat att Äventyret ska läggas ner. Dock kommer de barn som går där i dag att få vara kvar i Karlbo.
– Vi ska fasa ut Äventyret och låta de barn som går där nu få gå kvar, eller få plats på förskolan Våga Vilja som också ligger i Karlbo.

Mikael Westberg (S) och Björn Hansson.

Enligt uträkningar som kommunens resultatenhetschef Karin Vestman gjort, kan de sista barnen på Äventyret komma att fasas ut under mitten av år 2027.
Till en början beräknas 40 barn vara på Äventyret under läsåret 2024/25. Under 2025/26 beräknas 30 barn vara kvar. Och under läsåret 2026/27 bedöms det vara 20 barn kvar.
– Alla barn som är födda 2022 och senare kommer att vara kvar i Karlbo, säger Karin Vestman.

“Idag finns det 40 platser på Äventyret. Dessa kommer under de närmsta tre åren att fasas ut”, säger Karin Vestman.

I samband med att barnen på Äventyret fasas ut vill bildningsstyrelsen att fler permanenta förskoleplatser ska skapas i Karlbo. Därför kommer förvaltningschefen Björn Hansson att göra en utredning.
– Björn har fått i uppdrag att utreda möjligheten att skapa fler permanenta förskoleplatser i Karlbo utan att det totala antalet platser i området ökar, säger Mikael Westberg (S) och fortsätter:
– Vi ser att vi har för få förskoleplatser i Karlbo när Äventyret försvinner. Men vi kan inte ha kvar Äventyret och ha det som tillfälligt hela tiden. Björn har fått i uppdrag att återkomma i början av oktober.

Hur blir det för de föräldrar som har sina barn i kö till Äventyret?
– Vi erbjuder de platser vi har och idag har vi 40 platser på Äventyret, säger Karin Vestman och fortsätter:
– Vi har fullt på våra förskoleplatser i Karlbo, men slutar något barn kan den som står i kö på omplacering börja. Utifrån rådande läge tar vi inte in barn födda 2023 eller senare på Äventyret.
– Om det inte finns nån plats på Äventyret eller Våga Vilja, då är det precis som i vanliga fall, då har man flera andra alternativ. Inom förskoleområdet Krylbo/Karlbo kommer man ges möjlighet till en plats.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!