“Skönheten i det förgängliga” är ett samarbete mellan Houzan Abdulghani och fotografen Håkan Dennersten.
Foto: Maria Karlsson

Författardebut – ett möte mellan kulturer

BORLÄNGE. Vid 49 års ålder har Houzan Abdulghani i Borlänge släppt sin första poesibok, och det gjorde hon tillsammans med fotografen Håkan Dennersten från Österlen i Skåne. ”Skönheten i det förgängliga” heter boken på svenska men dikterna i boken är skrivna på både svenska, kurdiska och engelska.

Boken lanserades under Internationella Kvinnoföreningens festival i Kupolen i början av december. Jan Forsstedt, grundare av Ice Living Lab, gillar möten med människor som annars kanske inte skulle ha träffats och här blev det ett möte mellan kulturer, bland annat.
Det började med att Houzan berättade vid kvinnoföreningen att hon sökte ett arbete. Hon har bland annat arbetat som vikarie i skolan och som cirkelledare vid ABF, för kurdiska och somaliska kvinnor som lärt sig svenska.
– Ordförande för kvinnoföreningen, Annakari Berglund, hade tidigare hjälpt mig att översätta dikter på svenska och publicera dikten ”Vi vill leva ett bra liv” i tidningen. Nu presenterade hon mig för Jan Forsstedt, som undrade om jag kunde skriva till bilder, berättar Houzan.

Hon fick några bilder tagna av Håkan Dennersten för att skriva dikter som passade.
– Det var bilder på gamla och slitna saker och det passade mig bra, jag tycker om gamla tider.
Samarbetet mellan Houzan och Håkan började med Jan Forsstedts projekt med fotoutställningar i Borlänge, sedan Stalybridge, Manchester, och så småningom i Österlen. Det ledde senare till att de gjorde en bok tillsammans.
Houzan föddes i en liten stad i nordöstra Syrien. Den heter Dêrik på kurdiska och det syriska namnet är Al Malikia. Hon är utbildad klasslärare och arbetade i Syrien som lärare i 20 år.

Houzan Abdulhhani har skrivit dikter i många år, och har nu kommit med sin första bok. Debutboken heter Skönheten i det förgängliga. Foto: Maria Karlsson

Redan 2013 skrev hon dikter som handlade om hennes livssituation och hur människor behandlar varandra.
– Jag skrev om mina tankar och känslor kring exempelvis mamma och min systerdotter som dog och hur hårt kvinnor arbetar i hemmen för att förbereda familjen inför varje vinter.
Dikterna skrev hon då bara för sig själv eller för sina närmaste, men fick mycket positiv respons.
– De kände igen sig och sa att det kändes som att jag skrivit just för dem, säger Houzan.

Även på boksläppet fick Houzan beröm, både av andra författare som deltog och av besökare, när hon läste sina dikter på kurdiska, samtidigt som bilderna visades på storbildsskärm. Fotografen Håkan läste hennes dikter på svenska.
– De sa att jag hade en förmåga att skriva och att berätta och det är inte alla som kan skriva om sina tankar och känslor till en bild, berättar Houzan.

Houzan Abdulhhani. Foto: Maria Karlsson

Det har både varit svårt och roligt att skriva till bilder, tycker hon.
– När jag promenerar eller lagar mat exempelvis kan jag ha bilden i huvudet och så kommer orden. Lättast är det när jag sjunger orden, berättar Houzan som med mild röst ger ett prov på hur det kan låta.
Boken är ett samskapande mellan Ice Living Lab, och Sjunde Form och Kommunikation.

Houzan kom till Sverige 2016
Namn: Houzan Abdulghani.
Född: 1973 i syriska Kurdistan.
Bor: Kom till Sverige 2016 och bor i dag i Borlänge.
Familj: Gift och har fem barn mellan 9 och 22 år. Alla i familjen har svenskt medborgarskap.
Yrke: Utbildad lärare.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS