ANNONS

Stina Höijer, Emilia Morell och Caroline Kellerman tillägnar delar av sista gymnasieåret gemensamma satsningen E.S Guide UF.
Foto: Sonny Jonasson

Företagsam trio guidar längs lokala läskigheter

FALUN. Unga studenter i riktning mot framtiden. Mot yrkesliv och nya mål. Vägen dit säkras genom att söka sig bakåt i tiden. Till historiskt märgfulla episoder om häxor och lokala draman över tid och rum. – Dessa vandringar utgår från Engelbrektstatyn på Stora torget och har slutdestination Elsborg, säger Caroline Kellerman om en historieladdad UF-satsning vid Kristinegymnasiet.
Företaget bär namnet E.S Guide UF. Drivkrafter är i samspel med Caroline också Stina Höijer och Emilia Morell.
Trion är nu fullt inbegripna med sista året på hotell- och turismprogrammet vid Kristinegymnasiet.
Där ung företagsamhet ingår i pluggandets många moment, och därtill kan utgöra en språngbräda inför snart stundande arbetsliv.
I sina företagsroller handhar tjejerna administration och marknad, vd och kommunikatör samt ekonomiansvarig.
– Jag och Emilia har guidefokus i studierna och som tänkbart yrke efter studenten. För vår del ingår att själva hålla i en vandring för att uppfylla studiemålen, säger Stina.
Carolines kursriktning får senare praktiskt omfång via arbetsplatsförlagt lärande (APL) som receptionist.
Och som treklöver är vännerna nu i full färd att låta startskottet ljuda för första vandringen längs Faluns historiskt inramade gator och bitvis gruvliga scenarion.
Emilia Morell utvecklar:
– Vi kommer att genomföra vandringarna under skilda teman, men det första är ”Folktro & skrock”.
– Ett ständigt fascinerande ämne där Falun hyser gott om sägner och spännande skildringar att återge samtidigt som man rör sig i stadens stämningsfulla miljöer, åskådliggör hon företagets inledande aktiviteter.
Det narrativt rika anslaget hämtar näring från flera håll. Fördjupat grottande i litteratur och kunskapstungt material lägger grunden och sätter tonen.
Tajming och taktik tryggas av trion, och helheten torde äga kapacitet att vara oavbrutet fängslande då guiderna äger frekvent tilltagande pepp för hela fenomenet.
– Ett citat ur vårt manus lyder ”det var i Älvdalen häxprocesserna började och de anklagade satt fängslade i Faluns rådhuskällare i väntan på domen”, återger Caroline ett gåshudsladdat grundtänk.
”Ingen rök utan eld”, brukar det också heta.
Ett uttryck med relevans också här, då dessa unga damer samtliga har geografiska tentakler till platser av signifikans i sammanhanget.
I historisk mening samt aningen rysligare sådan.
Stina Höijer:

– Källslätten är för mig en speciell plats. Även fäbodar och kulturen kring dessa tilltalar mig. Hur historier och vad som sedan blev sägner kunde uppstå. Här ligger ju också just häxeriet nära till hands, berättar hon.

Emilia Morell, Stina Höijer och Caroline Kellerman i historieriktade UF-företaget E.S Guide. Foto: Sonny Jonasson

Caroline Kellerman framhåller gruvan som känslostark i flera avseenden, där miljön gör intryck och förmedlar ekon från svunna tider.
– Bara det att man skulle slänga sig ut i den där lilla hinken för att transporteras vidare uppåt, säger hon och himlar med ögonen i skräckblandad fascination.
Emilia har i sin tur ett gott läsöga till Galgbergets mollstämt marinerade status som avrättningsplats mellan 1653 och 1824.
– Mormor har berättat om dåtidens mytomspunna händelser i bygden, och jag har nog alltid haft en liten dragning till det här mörka, funderar hon och småskrattar.

Känner ni nervositet inför vad som nu stundar?
– Stina har guidat på Carl Larsson-gården tidigare och har vanan inne. Och vi ska repetera ordentligt och även göra en testvandring innan med en grupp från skolan, berättar Emilia.
Totalt genomför trion sju vandringar på temat ”Folktro & skrock”, varav den första avlöper den 19 december och följs upp den 22, 26 och 29 december. Därpå även den 6, 7 och 8 januari, uppger UF-företaget som också etablerat visst samarbete med Folkuniversitet.
Stina Höijer avrundar å en ytterst motiverad trios vägnar:
– Falun och Dalarna har en enormt många anekdoter och legender inom det här. Ju mer vi lär oss, desto mer fängslade blir vi. Och nu är det snart vår tur att fånga en publik.
Facebook

ANNONS

ANNONS