Stig Johansson och Sakari Anttila är två av de engagerade i Folkets Park i Grängesberg.
Foto: Maria Karlsson

Föreningsdag och majbrasa startar säsongen i parken

GRÄNGESBERG. Nu börjar säsongen i Grängesbergs Folkets Park med en föreningsdag som arrangeras i samverkan mellan parkföreningen och Grängesfrämjandet. – Förra året kom det mycket folk och olika föreningar fick många nya medlemmar, säger Sakari Anttila, ordförande i parkföreningen Folkets Hus UPA.

Den 30 april kommer föreningar från Grängesberg, Ludvika och andra orter i närområdet till Folkets park för att visa upp sig och erbjuda prova på-aktiviteter.
– Klubbar som anmält sig är exempelvis inom orientering, golf, bågskytte, fotboll, bandy samt boule med PRO. Några är spikade och andra är preliminära, säger Stig Johansson som kallar sig en engagerad föreningsmänniska.
Sakari och Stig berättar att om det är fler föreningar som vill komma är det bara att höra av sig till Sakari så kan de ordna plats med kort varsel.
– Förra året hade Malmens orienteringsklubb lagt en bana och gjort en labyrint. Det var så populärt så de hann knappast fika, berättar Sakari och ler.

Säsongen startar den 30 april i anrik park.

De har också fått klartecken att tända en brasa så om inget oförutsett händer blir det majbrasa i parken också.
– Räddningstjänsten kommer att vara där för att visa sina fordon och räddningsutrustning och det brukar vara populärt bland barnen att sitta en stund i brandbilarna, säger Stig.
– Vi gör också två rundvandringar där vi berättar om parken. Bland annat i Stora Teatern där det finns makalösa kulisser kvar, säger Sakari.

Många är kändisarna som uppträtt på Stora teatern.

Parkföreningen behöver fler som vill engagera sig ideellt för att hålla parken levande och i gott skick.
– Grängesbergs Folkets Park har anor från 1920-talet. Det är kultur som är väl värd att bevara och man undrar hur många sådana här anläggningar det finns, säger Sakari.
Det behövs många som hjälps åt med allt från städning, trädgårdsarbete och snöskottning till målning och snickeri med mera. Men också till serveringen med lättare förtäring, arbete med arrangemang och uthyrning av parken.
– Det är roligt att engagera sig. Det är kamratskap, arbetsglädje och en meningsfull sysselsättning, förklarar Stig.
Första måndagen i varje månad träffas de för en arbetsdag och det avslutas alltid med fika och pratstund, något som är nog så viktigt.

Den 13 maj är nästa event i parken, då det är föreningens egen loppis.
– Det är inomhus i rotundan, men det är redan fullbokat, men ute är det bakluckeloppis och där finns det gott om plats, säger Sakari.
– Även skolklasser kan vara med och sälja bröd exempelvis, tillägger Stig.

Facebook
Nyhammars ungdomar har fått en egen kub för graffitimålning.
Visionen om Herosfältet är att det ska bli en säker och bra plats för alla åldrar och smaker.
Ludvika kommun och det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem gör nu en satsning på att få arbetspendlare att flytta till Ludvika.
Nästan hälften av högstadieeleverna i Smedjebacken hinner inte äta frukost hemma så nu erbjuds de en enklare frukost i skolan för att orka mer.

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS