Minna Larsson Heimo vill att kommunen bygger ett utegym vid lekplatsen intill Vitsippsvägen i Gustafs. Hon tycker att nyttan av ett gym är större än den ekonomiska investeringen.
Foto: Sara Flodin

Föreningars ansvar att ordna utegym

SÄTER. Både Birgitta Myrén och Minna Larsson Heimo önskar sig utegym i Gustafs och har lämnat medborgarförslag om detta till kommunen. Deras chanser att få sin önskan uppfylld ser dock mörk ut eftersom kommunen inte vill bygga dessa anläggningar på eget initiativ.

Minna har föreslagit att Säters kommun ska bygga ett utegym vid lekparken, som ligger intill Vitsippsvägen, i Enbacka. Minna går ofta till platsen tillsammans med sin son eftersom de bor alldeles intill.
– Han leker och jag står bredvid. Då vore det jättebra att ha ett gym här, tycker Minna som kommer stå där många fler timmar eftersom hennes son bara är fyra år.
Intill lekplatsen finns även en fotbollsplan och Minna berättar att många löptränar förbi platsen.
– Då kan de stanna till här och träna, föreslår Minna.
Minna har tränat på utegym då hon bodde i Stockholm.
– Där finns de ”här och där” så det blir väldigt bra spontanträning när man kan gå och ”lyfta lite skrot” under en promenad för att sen gå vidare.
Minna går både på yoga och löptränar.
– Jag gick på gym förut, men det är just det att jag måste ta mig till Säter eller Borlänge som blir lite ”meckigt”.
Malin Lilja Altörn, som är fritidschef på Säters kommun, säger att hon är positiv till utegymmen och att kommuninnevånarna får spontanträning.
– Jag som folkhälsovetare tycker det är bra om folk är ute och gymmar i friska luften.

Malin Lilja Altörn är fritidschef på Säters kommun. Foto: Sara Flodin

Förra året byggdes ett utegym i Skenshyttan. Det finns även ett utegym vid elljusspåret på Kyrkberget och intill sjön Ljustern.
– Det var ett EU-projekt och driften ligger på Säters kommun, förklarar Malin.
Kommunen planerar dock inte att bygga några fler utegym.
– I Skenshyttan beviljade vi fritidsföreningen ett bidrag på 50 000 för att bygga utegymmet. Det är så vi sagt att vi jobbar. Vi har även fått in ett förslag från Gustafs där de vill ha ett utegym i Moraby. Det är precis samma sak där. Försök att få med en förening som driver frågan så kan kommunen gå in och ge bidrag, uppmanar Malin.

Silvbergs Fritidsförening byggde ett utegym i Skenshyttan under 2022. Säters kommun investerade 50 000 i detta. Foto: Pär Sönnert

Birgitta Myrén har lämnat in två olika medborgarförslag, om utegym i Gustafs, med två års mellanrum. Hon önskar att gymmet placeras vid Morbyvallen. Vid det andra tillfället hörde kommunen av sig.
– Det lät bra när de kontaktade mig, men sedan har det inte hänt något. Jag har inte uppfattat det som att ansvaret ligger på mig, det ligger väl i kommunens intresse att folk rör på sig, tycker Birgitta som tror det hade varit enklare om hon själv varit engagerad i en förening.
Birgitta känner sig lite besviken över att det inte hänt något.
– Det känns som att det är lite tungrott om innevånarna själva ska ta tag i sådana här saker. När jag kommer till en kommun så tror jag att det är kommunen som satsar eftersom utegymmen ligger på allmänna platser.
Hon undrar också vem som ska sköta om en anläggning när den är byggd.
Fritidschefen Malin Lilja Altörn tycker dock inte att det går att bygga hur många utegym som helst.
– Nej, men det vore väl rimligt att ha ett i varje kommundel. Jag tänker att det kan finnas ett i Gustafs, ett i Stora Skedvi, ett i Silvberg och ett i Säter.
– Det vi ser är att utegymmet vid Ljustern inte används så mycket, men jag hoppas att fler tar chansen att nyttja utegymmen som finns.

Minna Larsson Heimo vill att kommunen bygger ett utegym intill Vitsippsvägen i Säter. Foto: Sara Flodin

Den 23 februari ska Minna få komma till kommunfullmäktige för att berätta om sitt medborgarförslag.
– De beslutar kanske att inte bygga, men det här är en relativt billig grej att göra, säger Minna samt att nyttan av ett gym är större än den ekonomiska investeringen.

Facebook

Populärt på webben