ANNONS

Håkan Flink och Rüdiger Foitzik skrev på avtalet som ger Unika Ludvika de pengar som blir kvar när Ludvika köpmannaförening läggs ner. Händelsen bevittnades av Alexandra Magnusson, Anders Källgren, Jan Fryxell och Veronica Lindgren.
Foto: Karin Diffner

Förening lägger ner och skänker miljonbelopp

LUDVIKA. Nu läggs Ludvika köpmannaförening ner och Unika Ludvika får ta emot föreningens tillgångar på 1,8 miljoner. – Vi ska vårda pengarna på bästa sätt, lovar Håkan Flink, ordförande i Unika Ludvika.

Ludvika köpmannaförening bildades 1911 och har därmed funnits i 110 år.
– Det började med att handlarna gick samman och köpte en kåk för att värna den lokala handeln, berättar Jan Fryxell som varit kassör i förening i 30 år.
Han, sekreteraren Anders Källgren och ordföranden Rüdiger Foitzik har alla varit med i föreningen sedan mitten på 1980-talet.
– Det har varit roliga år, konstaterar Rüdiger Foitzik.
– Vi har gjort mycket för stan och lyckats med många arrangemang, fortsätter Anders Källgren.
Kassören berättar att man de senaste åren i genomsnitt spenderat mellan 200 000 och 300 000 kronor på arrangemang och lotterier i kommunen.

Som mest har föreningen haft över 100 medlemmar, varav en del stödmedlemmar som banker och försäkringsbolag. På slutet har antalet medlemmar uppgått till 48 personer.
De senaste åren har dock Ludvika köpmannaförening legat vilande och uppgifterna tagits över av Unika Ludvika.
– De har haft en bredare bas med föreningar, kommunen och fastighetsägare som medlemmar – förutom butiksägare. Men vi har fortfarande bidragit ekonomiskt, säger Anders Källgren.

I takt med att handeln och stadskärnorna förändras anser föreningen nu att den spelat ut sin roll.
– Tiden är inne för att avveckla föreningen helt, säger Källgren.
Det innebär att föreningens medlemmar automatiskt går över till Unika Ludvika som också får ta emot de 1,8 miljoner som finns i kassan.
– Det är win-win för alla att vi kan samla och utveckla kraften på ett ställe. Det är tuffa tider vi har framför oss och vi måste arbeta tillsammans för att ha en attraktiv stad och få hit folk, säger Håkan Flink i Unika Ludvika.

Under en enkel ceremoni i näringslivshuset skrev de två ordförandena nyligen under ett avtal på gulnat papper om penninggåvan.
Det enda kravet köpmannaföreningen har är att pengarna ska räcka till aktiviteter för Ludvikaborna i åtminstone fyra-fem år framåt. Några mer konkreta planer för vad pengarna ska användas till ville ingen i Unika Ludvika sia om.
– Vi ska vårda och använda dem på bästa sätt. Det ger oss en trygghet i vår planering, säger Håkan Flink tacksamt.

Han har också en förhoppning om att även i framtiden få nyttja dem som varit engagerade i föreningen.
– Men vi börjar ju bli lite övermogna, kommenterar Anders Källgren.
– Ni sitter inne med massor av erfarenheter, så jag ska nog se till att hålla gubbarna aktiva, kontrar Håkan Flink.
Något vemod över att den gamla föreningen nu läggs ner märktes inte bland styrelseledamöterna.
– Nej, inte när vi har Unika Ludvika att lämna över till, säger Källgren.
Unika Ludvika har 118 medlemmar och räknar i och med att köpmannaföreningen läggs ner med att medlemstalet stiger till 125. De flesta köpmännen är redan medlemmar i Unika Ludvika.

Facebook

ANNONS

ANNONS