Inom många vårdyrken är hot och våld en del av vardagen. Några av Säters enhetschefer har gått en utbildning med hjälp av VR-teknik i bemötandet av dessa personer.
Foto: Sara Flodin

Förberedelse inför våldsamma situationer

SÄTER/HEDEMORA Med hjälp av en “virtuell verklighet” har Säters enhetschefer gått en utbildning för att lära sig att hantera, och helst undvika, våldsamma situationer som kan uppstå i vården. Tillsammans med tre andra enhetschefer fick enhetschef Sara Tångring kliva in i den virtuella världen för att prova tekniken.

”Omvårdnad i skönvik”, Framvik och beteendevetaren Maria Bauer har utvecklat en teknik för att vårdpersonal ska ha möjlighet att träna på situationer som kan eskalera och bli hotfulla. Anette Kallin är verksamhetschef på ”Omvårdnad i Skönvik”. Till dem kommer både yngre och äldre människor med psykiska funktionshinder eller demens.
– Vi får framför allt förfrågningar från utåtagerande personer som inte klarar av att bo i ett vanligt äldreboende.

Den virtuella Lisa blev lite tjurig och var inte särskilt medgörlig, men inte våldsam. Foto: Sara Flodin

– Vi ser en ökning av BPSD, Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom, förklarar Anette, vilket de närvarande enhetscheferna håller med om.
Sara Tångring är enhetschef på Enbackagården i Gustafs som är ett särskilt boende för äldre. Hon säger att hon är nyfiken på tekniken för att träna på hemmaplan eller köpa kurstillfällen till personalen.
– Vi vill se vad det är, hur fungerar det och hur kan vi använda tekniken.
– Du kommer få träffa Lisa som bor i ett LSS-boende. Hon har promenad på sitt schema, men vill titta på Titanic i stället. Lisa har sovit dåligt, vaknat tidigt och hennes kontaktperson är sjuk, förklarar Anette för Sara när hon fått på sig hjälmen med den virtuella världen.
– Nu kommer du in i ett dagrum där de tittar på tv till höger. Lisa kommer undra var Johanna är. Du kan fråga Lisa vad hon har på sitt schema, uppmanar Anette.

Enhetschef Sara Tångring blev guidad av Anette Kallin när hon gick in i den virituella världen för att träna på konflikthantering. Foto: Sara Flodin

Anette tycker att det är viktigt att personer inom omsorgen vet hur de reagerar när de blir rädda.
– Kommer du springa i väg eller, i värsta fall, slå tillbaka? Det här är ett ypperligt tillfälle att ta reda på det. Du är ditt eget ”verktyg” när du möter en annan person i aggression. I den virtuella verkligheten tillåts personalen träna på situationer utan risk för att skada sig. Det här är en ledarskapsfråga. Vi måste stärka varje medarbetare i att kunna hantera detta. Mitt mål är att det ska kännas bra i magen för de som arbetar hos oss, men man måste förstå sig själv också. Det är jätteviktigt, anser Anette.
Det visar sig att den virtuella Lisa blir lite tjurig och stampar med foten, men verkar vara ganska snäll.

Inom många vårdyrken är hot och våld en del av vardagen. Några av Säters enhetschefer har gått en utbildning med hjälp av VR-teknik i bemötandet av dessa personer. Foto: Sara Flodin

– I två av de andra scenarierna kommer personerna väldigt nära och är aggressiva, berättar Anette.
– Det som är viktigt i detta är att veta att den som varit med om något kan bli påverkad.
Anette berättar om en person som, blivit utsatt för en våldsam situation i ett socialkontor, gick kursen vid ett tidigare tillfälle.
– Hon sa att hon trodde att hon bearbetat detta, men” jäklar vad rädd jag blev när han kom emot mig och skulle ha sina pengar”, återger Anette.
Efter att enhetschef Sara Tångring fått prova tekniken tycker hon att det försvårade att hon inte kunde använda sin mimik.
– Det kunde jag inte göra nu. Jag använder mitt kroppsspråk mycket och blev lite begränsad.
Övriga enhetschefer som var med på kursen var Adriana Malmstedt som jobbar på kortidsboendet i Säter, Maria Nisterling från Skedvigården i Stora Skedvi och Monica Embretsén från Fågelsången. Adriana inflikar hur fel det kan bli när en person blir ett problem i stället för att omgivningen lär sig att bemöta individen och får medhåll av Anette.
– Man kan inte lägga det på individen utan vi som profession måste hitta sätt att få det att fungera. Vi ska inte behöva stå ut med hot och våld utan måste vara smartare än så. Som hockeymorsa brukar jag rekommendera att ta en time out. På trettio sekunder ändras matchbilden. Det har vi något att lära av, tipsar Anette.

Innan den praktiska delen får kursdeltagarna se en föreläsning med Maria Bauer. Ämnet engagerade enhetscheferna och lockade till diskussioner. Foto: Sara Flodin

Nu ska enhetscheferna utvärdera om denna utbildning är något som kan bli aktuell för deras personal.
– Det finns tre möjliga vägar. Antingen håller vi utbildningarna här eller så köper ni tekniken med färdiga scenarion eller med ert egna scenario, informerar Anette.

Anette Kallin är vd på ”Omvårdnad i Skönvik” som använder den virtuella världen för utbildning. Foto: Sara Flodin
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS