Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

Folkärna-profil prisas för troget arbete i hembygden

AVESTA. 2024 års Fridolinpristagare heter Ingrid Achrén. Hon prisas för att hon är en sann folkrörelsmänniska som förverkligat mottot att: ”samverkan ger styrka”, enligt Karlfeldtföreningen i Folkare som delar ut Årets Fridolin-pris.

Ingrid Achrén har under decennier varit verksam i Folkärna hembygdsförenings styrelse.
Att få Fridolin-priset tycker hon är hedervärt.
– Det är roligt. Man tänker: ”har jag gjort rätt för det här”. Det är väldigt hedersamt att få, det är ett fint pris, säger hon.

Mellan 1998 och 2006 var Achrén ordförande i hembygdsföreningen. Därefter gjorde hon ett uppehåll, för att år 2011 återigen bli ordförande – och det har hon varit sedan dess.
I hennes arbete har det varit viktigt för henne att hembygdsföreningen ska leva och inte dö ut.
– Man tycker att hembygdsföreningen ska leva till efterkommande generationer. Det är inte så lätt idag. Vi som jobbar i föreningen är gamla och det är lite svårt att rekrytera yngre. Det är inte lika som det var när en annan växte upp. Vår generations barn och barnbarn flyttar, de blir inte kvar på hemmaplan och de har även många andra aktiviteter.

Ingrid Achrén är född 1948 på Andersesgården i Räfsbo. Under sitt yrkesliv har hon varit lantbrukare och haft mjölkkor tillsammans med maken Börje. Som 30-åring plockades hon in i hembygdsföreningen för att hjälpa till. Tio år senare hamnade hon i styrelsen, först som ersättare och sedan som ordinarie styrelsemedlem.
– Vi är ett team. Jag brukar säga att: ”Ensam är inte stark”. Alla runt omkring hjälper till men nån måste hålla i tåtarna.

Achrén är även engagerad i Svenska kyrkan och har i över 30 år varit förtroendevald, bland annat som kyrkvärd och textilansvarig i Folkärna kyrka samt i värnet av Folkärnas sockendräkter för kvinnor och män.

Vad betyder hembygden för dig?
– Den ligger mig varmt om hjärtat i och med att jag har mina rötter i Gammelgården. Min farfar August Eriksson sålde huset till hembygdsföreningen 1926 och 1928-29 flyttades den till Folkärna. Att gården har hamnat där är vi jätteglada över så att alla får ta del av den.

Huset Gammelgården låg från början i Räfsbo men flyttades till sin nuvarande plats 1928. Foto: Arkivbild

Det är den 41:a gången som Avesta kommuns Fridolinpris delar utmärkelsen på Erik Axel Karlfeldts (1864-1931) födelsedag. Detta sker på Karlfeldtsgården den 20 juli.

Från nomineringen av Fridolin-priset:

”Ingrid Achréns ledarskap bjuder in många människor, skapar samling och motivation att med gemensamma tag genomföra stordåd i hembygdsrörelsen”.
”Under årtionde efter årtionde står hon till förfogande i arbetet att lyfta fram och levandegöra kulturhistorien.”

Svensk poet och författare

Erik Axel Karlfeldt föddes den 20 juli 1864 i Karlbo och var en svensk poet och författare. Han satt även med i Svenska akademien mellan 1904 till 1931. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur efter sin död i sviterna av kärlkramp den 8 april 1931.

Senaste årens mottagare av priset
2018: Nils-Erik Nilsson.
2019: Marie-Louise Rabb.
2020: Anna Risberg och Helene Thunberg.
2021: Olle Kronberg.
2022: Birgitt Broström.
2023: Bengt Söderqvist.
2024: Ingrid Achrén.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!