Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lucas Lind, Ebbe Eriksson, Olle Eriksson och Axel Eriksson, samt Lotta Jansson vid Folkan. Emina Hedman och Freya Andersson (skymd på bilden) grillar korv just den här kvällen.
Foto: Maria Karlsson

Folkan bjuder in till datorspel hela natten

NYHAMMAR. När de unga själva får välja, då kan det bli Lan vid fritidsgården Folkan, Nyhammar. – Det är roligt när de kommer med förslag på vad de vill göra här, säger fritidsledare Lotta Jansson.

Kvällen den 16 september kan de som går i årskurs 5-7, och anmält sig, komma till Folkets Hus och spela Lan. Då kommer de med sin egen spelkonsoll för att spela datorspel mot varandra, men även mot andra spelare utanför lokalen. Sedan gäller det att försöka hålla sig vaken hela natten och spela till förmiddagen dagen efter.
– Det blir i stora salen i Folkets Hus, så det blir gott om plats, berättar Lotta.

Ebbe Eriksson kom med idén och han spelar ofta Lan hemma. Det gör även Olle Eriksson, Lucas Lind och Axel Eriksson som tillsammans är ansvariga för spelkvällen.
– Det är roligare att göra det här på Folkan för då kan vi spela hela natten, säger Olle.
Och kaffe är bra för att hålla sig vaken, menar han.
Killarna har tillsammans med Lotta planerat och hjälpts åt att göra en affisch om Lan-partyt. När det är dags för Lan ska de se till att det finns bord och stolar för alla deltagare.
Lotta finns där hela natten och förhoppningsvis får hon hjälp av fler vuxna.
– Om det blir mer regelbundna Lan-träffar är det bra om fler föräldrar kan hjälpa till, då kan man ta några timmar var och finnas på plats under natten, säger hon.
I kiosken finns hamburgare, godis och läsk, med mera.

Det är okej att ta en paus, men helst ska spelarna hålla sig vakna hela natten, annars går det att sova vid bordet, menar killarna.
– Vi har också en hörnsoffa att ligga på, och vi brukar köra film samtidigt, tillägger Lotta.
Folkets Hus-föreningen driver fritidsgården på uppdrag av Ludvika kommun och Lotta berättar att det just nu pågår ”Pyssel, lek och filmtime” med olika teman för barn i åldrarna 5-9 år. Aktiviteten är i samarbete med studieförbundet NBV och den som vill vara med kan bara dyka upp några torsdagar framöver.
– Ett annat samarbete med NBV är ”I spökjägarnas fotspår”, sent på kvällen den 15 september. Det riktar sig mot ungdomar 13-17 år och kräver vårdnadshavarens tillstånd för den som vill anmäla sig.
– Det är viktigt för de kan bli rädda då, säger Lotta och ler.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!