ANNONS

Lena Palmborn, enhetschef inom socialpsykiatri och assistans i Säters kommun, Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun (som vid fototillfället provsatt en rullstol på Mentalvårdsmuseet) samt Lars Schaar, verksamhetsutvecklare på Mentalvårdsmuseet, ser fram emot fokusveckan på psykisk hälsa, som pågår 3-10 oktober.
Foto: Pär Sönnert

Fokusvecka om psykisk hälsa – viktigt arbete lyfts fram

SÄTER Under vecka 40 hålls en fokusvecka om psykisk hälsa i Dalarna. Syftet är att synliggöra det viktiga arbete som görs för att förbättra den psykiska hälsan. Av veckans omkring 40 programpunkter hålls en tredjedel i Säters kommun. “Det här är ett evenemang som är här för att stanna”, säger Lena Palmborn, enhetschef inom socialpsykiatri och assistans i Säters kommun.

Veckan i fråga avslutas med Världshälsodagen den 10 oktober.
– För ett par år sedan samlade Therese Olsson, som är brukarinflytandesamordnare inom Region Dalarna, upp allt som gjordes i länet vid Världshälsodagen och gav ut det som ett program. Sedan beslutades det att Therese skulle jobba vidare med att göra detta till en hel vecka med arrangemang. Det bildades en arbetsgrupp där jag själv var med, berättar Lena Palmborn.

Fokusveckan om psykisk hälsa uppmärksammas över hela Dalarna men Säters kommun sticker ut då en tredjedel av veckans omkring 40 punkter äger rum där.
– Jätteroligt att detta uppmärksammas. Tanken är att lyfta upp det som händer i Dalarna och att lyfta det förebyggande arbetet. Vi öppnar upp våra verksamheter som gruppboenden och serviceboendet, vilket vi inte har gjort på det här sättet förut, säger Lena Palmborn.

 

Lotta Arnesson visar upp sin väggmålning, som är en del av RSMH Hoppets målarcirkels utställning på Mentalvårdsmuseet. “Det var svårt att måla så stort”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Säters kommun är medarrangör till veckan, som har arrangemang i kommunen samtliga veckans dagar utom torsdagen.
– Många är engagerade i detta, bland annat Mentalvårdsmuseet. Vi har fått många på fötter. Jag vill gärna lyfta fram föreläsningen “Man blir människa igen – om att gå sönder och sörja sig hel”, av Göran Larsson. Det handlar om att förlora ett barn och föreläsningen är så tung att han bara håller den en gång om året. Den hålls i Stora Skedvis bibliotek och det är den enda aktiviteten under veckan där man måste föranmäla sig, då antalet platser är begränsade, säger kultursekreteraren Karin Hästö.
– Alla arrangemang under veckan är kostnadsfria, tillägger Lena Palmborn.


RSMH Hoppets målarcirkel ställer ut på Mentalvårdsmuseet. Bilden till vänster föreställer några av deltagarna: Lars Schanneberg (något skymd), Lotta Arnesson, Åsa Häll och kursledaren Klara Täkt. På bilden i mitten ses Åsa Häll och Lars Schanneberg och Åsa Häll är även med på bilden till höger. Foto: Pär Sönnert

Målarcirkeln inom RSMH Hoppet (Riksförbundet för social och mental hälsa) har en utställning på Mentalvårdsmuseet på Skönviksområdet.
– Vi har satt upp extraväggar i ett av rummen, som de har skapat stora målningar på. Det är bra drag i den här utställningen, säger Lars Shaar, verksamhetsutvecklare på Mentalvårdsmuseet.
Han hoppas att utställningen ska bli startskottet för ett återkommande kreativt arrangemang i museets lokaler.
– Det här skulle kunna bli en öppen verkstad, att det är öppet för vem som helst att titta in och måla lite. Det rör sig mycket folk på området så det skulle kunna skapa fina möten mellan människor, säger Lars Schaar.

Utställningen i fråga invigs på lördagen den 9 oktober av Borlängebördige konstnären Tomas Holst, numera verksam i Dala-Järna.
– Tomas har ett tänk om att alla måste bli tagna på allvar och att man inte ska göra skillnad på vem som är konstnär. Därför blir detta en riktig utställning med vernissage och invigningstal av Tomas själv. Utställningen kommer nog att pågå fram till våren, säger Lars Schaar.

Vid Annonsbladets besök på Mentalvårdsmuseet var Åsa Häll, Lars Schanneberg och Lotta Arnesson från RSMH Hoppets målarcirkel på plats, tillsammans med kursledaren Klara Täkt.
– Det är roligt att måla. Jag gillar gemenskapen med de andra deltagarna, säger Lars Schanneberg.
– Vi har trevlig gemenskap här. Man lär sig mycket, bland annat av att titta på hur de andra gör, säger Åsa Häll.

Lotta Arnesson visade upp sin väggmålning, föreställande ett färgsprakande landskap med solen och en fiskebåt på vattnet.
– Det var svårt att måla så stort. Jag älskar solen så jag visste att jag ville måla en sådan. Det här har tagit flera timmar. Det ska bli roligt att ställa ut, tycker hon.

Flest arrangemang hålls på själva Världshälsodagen, söndagen den 10 oktober, bland annat hålls flera vandringar på sjukhusområdet på Skönvik.
– Det här är ett evenemang som är här för att stanna. Vi vill att det ska växa vidare. Det finns mycket verksamhet i Säters kommun att visa upp. Jag ser redan fram till nästa år, säger Lena Palmborn.
Fotnot: Hela veckans program finns på Säters kommuns hemsida.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna, nr 40, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS