ANNONS

I höst flyttar Apoteket Hjärtat in i samma byggnad som Ica. Med närhet till både riksväg och vårdcentral hoppas apotekschef Michaela Östberg och Icahandlaren Jocke Jansson att de ska öka sitt kundunderlag.
Foto: Sara Flodin

Flytt kräver mer personal

HEDEMORA. I höst kommer Apoteket Hjärtat flytta från kommunhuset in till Icas lokaler vid riksväg 70. Den nya butiken kommer vara över 100 kvadratmeter och tillsammans med personalutrymme och lager blir utbyggnaden 200 kvadratmeter. – Vi får en bättre handelsplats, säger Icahandlaren Jocke Jansson som hoppas att både han och apoteket ska öka kundunderlaget.

Michaela Östberg är apotekschef på Apoteket Hjärtat och säger att hon redan för fyra år sedan började driva frågan om en flytt till Icabutiken.
– Vi ville ha ett bättre läge och jag tycker det här är det. Jag tror att detta är ”framtidens apotek”. Det är därför jag velat flytta så länge. En stor marknadsandel har förflyttats till e-handel. Jag tror att det är osäkert om alla fysiska apotek finns kvar om tio, femton år. De som ligger i närheten av mataffärer och stora köpcentrum har störst chans att överleva, säger Michaela.

Apotekschef Michaela Östberg. Foto: Sara Flodin

För cirka ett år sedan kom det formella beslutet från Ica-gruppen, där även Apoteket Hjärtat ingår. När Jocke fick reda på Michaelas önskemål hade han redan egna planer för en ombyggnation i Icabutiken. Bland annat kommer en till pantmaskin installeras. I denna häller kunden ner alla pantburkar på en gång.
Nu är ytterväggarna resta och den renoverade byggnaden kommer få en fasad i grafitgrått samt skyltar med ledbelysning. Interiören i apoteket kommer smyckas med trädetaljer. När lokalerna är färdiga måste medicinerna snabbt flyttas.
– Det är väldigt mycket bestämmelser kring transport och hantering av läkemedel. Så det kommer bli en ”stor apparat” när vi ska tömma lokalen och flytta hit. Vi har interna personer som jobbar med detta och som kommer stötta oss. Så vi har en tydlig plan för hur vi ska göra detta. Vi kommer ha öppet in i det sista och sedan öppna upp här, försäkrar Michaela som hoppas att inte någon blir drabbad av flytten och lovar att de kommer ha alla mediciner tillgängliga under denna tid som dock kan bli lite rörig.

Icahandlaren Jocke Jansson visar apotekschef Michaela Östberg de nya lokalerna och dess planlösning. Apotekets butikslokaler kommer bli runt 100 kvadratmeter. Foto: Sara Flodin

Apotekschef Michaela vill införa söndagsöppet och utöka öppettiderna. Detta gör att apoteket även kommer ha ett behov av att anställa fler.
– Vi har en annons ute nu där vi söker farmaceut, men det är inte lätt att rekrytera på landsbygden, påpekar Michaela.
Både Jocke och Michaela tror att turister kommer hitta till deras butiker.
– Detta blir första apoteket som du ser på riksvägen när du åker från Stockholm och Enköping, säger Michaela.
– Vi tänkte inte på det, men vårdcentralen ligger nära och de som behöver hämta ut medicin får enkelt att åka förbi, påpekar Joakim.
Det nya apoteket öppnar vid månadsskiftet mellan november och december.
– Allt kan ju hända med ett bygge i dessa tider, men just nu följer det planen, försäkrar Jocke.

Vad tycker du om att Apoteket Hjärtat flyttar in till Ica?


Claes Alvik, 35 år, gruvarbetare, Husby:
– Det blir smidigt och enkelt att jag kan köpa medicin när jag handlar mat. När jag hämtat barn på förskolan här i Hedemora kan jag bara äka förbi.


Madelene Engerdahl, 26 år, vårdbiträde, Norelund:
– Det blir lättare att åka hit och handla samtidigt jämfört med att åka in till stan till apoteket. I centrum är det oftast mer trafik. Jag har tre barn och det blir lättare att snabbt köra av vägen in till apoteket.


Susanne Berholt, 56 år, frukostvärdinna, Garpenberg:
– Jag tycker det är jättebra för alla pensionärer, de orkar inte ”springa runt”. För mig spelar det inte någon roll, men det är bra att saker ligger samlat. Det finns även ett annat apotek i centrum.


Åke Samuelsson, 78 år, pensionär, Emaus:
– Det blir bra, jag handlar oftast där. Jag kommer inte sakna att åka in till stan även fast det också går bra. Jag är flexibel.

Facebook

ANNONS

ANNONS