ANNONS

Studentfirandet på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora blir inte riktigt som vanligt i år heller, men ändå “lite mer festligare” än vad fallet var vid fjolåret, enligt rektorn Karin Alm.

Fler anhöriga får gratulera studenterna: “Lite mer festligt”

HEDEMORA Studenten på Martin Koch-gymnasiet blir lite mer “normal” i år. Fjolårets begränsningar på två anhöriga per student på skolgården höjs till fem och klasserna kommer att springa ut tätare än i fjol. “Studenterna blev så himla glada när de fick beskedet”, säger rektorn Karin Alm.

Efter ett märkligt sista år på gymnasiet börjar det närma sig studenten för tredjeårseleverna på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. De har växlat mellan fjärrundervisning och undervisning på plats i skolan.
– Vi började läsåret med full skala, på plats i skolan men sedan införde vi fjärrundervisning och glesade vi ut eleverna så att ettorna, tvåorna och treorna turades om att vara på plats i skolan. Sedan smällde det till i december och då införde vi fjärrundervisning för samtliga elever. Undantag gjorde för elever som behövde mer stöd, de fick undervisning på plats i skolan, berättar Karin Alm.

Även vårterminen har varit hattig för eleverna.
– Vi skippade den hela fjärrundervisningen i slutet av januari och gick tillbaka till att årskurserna var här var tredje dag, men sedan blev det hel fjärrundervisning igen. Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka för eleverna, säger Karin Alm.

För eleverna i första ring finns möjligheten att tenta av vissa kurser i höst.
– Vi upplever att ettorna har klarat fjärrundervisningen sämst och därför förlänger vi kurserna så att de har möjlighet att läsa i kapp dessa kurser i höst, parallellt med de nya kurserna, berättar Karin Alm.

Studentdagen äger rum fredagen den 11 juni. Ett par dagar tidigare har intilliggande Vasaskolan sin avslutning, vilket underlättar för planeringen av studentdagen.
– De båda skolorna har varsin matsal och när Vasaskolan är tom så kan vi nyttja deras matsal för att studenterna ska kunna äta sin studentlunch i en av matsalarna, där det går att hålla rejält avstånd. I fjol fick studenterna äta studentlunchen i sina klassrum och det var inte alls samma sak. Detta blir en klar förbättring, säger Karin Alm.

Själva utspringet blir delvis med samma upplägg som fjolårets.
– Vi kommer att ha två fållor, åt varsitt håll, där studenterna springer ut. I fjol tillät vi bara två anhöriga per student men i år kan vi utöka den siffran till fem anhöriga per student, tack vare att restriktionerna mildrats något. Studenterna blev så himla glada när de fick det beskedet, säger Karin Alm.

Dessutom kommer klassernas utspring att ske tätare. Tio klasser tar studenten från Martin Koch-gymnasiet i år.
– I fjol körde vi två klasser samtidigt, i varsin fålla, med 20 minuters marginal. Men det blev för segt så i år kör vi intervaller på tio minuter. Då hinner de anhöriga fira sina studenter och sedan lämna skolgården, säger Karin Alm.

Personal kommer att dirigera de anhöriga på skolgården, för att undvika att det blir trängsel.
– De får komma in från Vasaskolan-hållet och sedan får de gå ut åt andra hållet, det blir två utgångar mot kyrkan och Kyrkogatan. Det blir en lite festligare student i år, helt klart, säger Karin Alm.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS