Foto: Dreamstime

Fler än sju av tio förskolegrupper större än rekommenderat i Borlänge

BORLÄNGE. I Borlänge är 73 procent av de åldersindelade barngrupperna större än de får vara. Det är en av de högsta andelarna i landet. Nu kräver lärarfacken att regeringen lagstiftar om gruppernas storlek.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn. Nu vill lärarfacken lagstifta om en minimibemanning och ett maxtak för gruppernas storlek.
Enligt ett pressmeddelande översteg Borlänge kommun under fjolåret hela 73 procent av alla åldersindelade barngrupper riktlinjen. Det är betydligt högre än rikssnittet (48 procent). Borlänge är en av de kommuner i landet där störst andel av barngrupperna är för stora.
– Det är tydligt att Skolverkets rekommendationer inte har nått hela vägen. Vi kräver därför en lagstiftning för att komma tillrätta med förskolornas stora barngrupper. Det är faktiskt obegripligt att politikerna inte redan har tagit denna situation på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand, tillträdande ordförande för Sveriges Lärare.

Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning. Skillnaderna bland kommunerna i Dalarna är stora. I Vansbro var 8 procent av barngrupperna större än de borde år 2021, i Ludvika 80 procent.
– Det räcker inte att minska barngruppernas storlek, det måste matchas med fler förskollärare. Det är en fråga om såväl likvärdighet, kvalitet som trygghet för alla barn.

Den norska regeringen lagstiftade om personaltätheten 2018. Sedan reglerna började gälla tog det bara några månader innan 94 procent av förskolorna uppfyllde kravet.
– Om Norge kan införa en lagstiftning, kan Sverige ta efter,säger Johanna Jaara Åstrand.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS