Här har ni 14 av tjejerna som för 50 år sedan vann guld vid junior-SM i handboll. Övre raden från vänster: Siw Johansson, Annica Norrgård, Inger Andersson, Ann Rambäcken, Marie Carlsson, Lena Bergquist, Pia Svan, Ewa Lena Lindborg, Gerd Persson och Eva Vestlund. Längst fram: Kerstin Alvarsson, Gunilla Larsson, Sussie Jernberg och Lena Andersson.
Foto: Privat

Fixade JSM-guld 1972 – nu träffades de igen

AVESTA. För 50 år sedan slog de till och vann svenska mästerskapen i handboll för juniorer. Nyligen träffades Brovallens IF:s guldtjejer igen – och det var ett kärt återseende. – Vi trivs verkligen ihop och minnena är många, berättar Gerd Persson.

Vi tar oss tillbaka till mitten av 60-talet. Erik Furhammar är lärare på Brovallenskolan och där introducerar han handboll för ett gäng tjejer i årskurs 3 och 4.
Gerd Emanuelsson, som hon hette då, var en av dessa.
– Vi var ett gäng tjejer födda 1955 som började spela. Vi höll till på gräsplanen bakom skolan och jag kan inte minnas att vi spelade inomhus de första åren, berättar Gerd, som senare gifte sig och fick efternamnet Persson.
Att vara tjej och spela handboll har inte alltid varit så enkelt. Ännu värre var det för fotbollstjejerna i vårt land. Det dröjde ändå till 1968 innan den första serien för damer startades i Västergötland. Ett av lagen var Öxabäcks IF som bildades 1966 och var ett av landets första damlag.
Men först 1971 var seriespelet organiserat i alla landets distrikt.
Damhandbollen hade det också jobbigt och handbollsförbundet stretade emot. Men säsongen 1971/72 kom äntligen en gemensam nationell serie. Då hade det gått 37 år sedan herrarna fick detsamma.

För Gerd och hennes handbollskompisar var det handboll som gällde på rasterna och på gymnastiken. Furhammar var instruktör.
– Det var roligt och vi var många i klassen som spelade. Men det fanns inte heller så mycket annat att göra, berättar hon.
Sedan startade tjejerna ett handbollslag i Brovallens IF och några år som Gerd aldrig kommer att glömma väntade.
– Vi hade så kul, säger hon.
Kul har gänget fortfarande och för en tid sedan träffades 14 av spelarna från det första JSM-guldet 1972 i Gerds barndomshem i Folkärna Bengtsbo.
1972 var Erik Furhammar ledare och tränare för SM-vinnarna. Och det blev även JSM-guld 1974, men då med andra ledare.
– Då hade Erik slutat och två pappor klev in som tränare.

Guldlaget 1972. Längst bak Erik Furhammar (ledare tränare) Ewa Lena Lindborg, Lena Engdahl (Bergquist), Gunilla Larsson, Marie Nilsson (Karlsson), Annette Persson, Siw Johansson, Sven-Erik Nilsson (ledare tränare). Längst fram Annica Norrgård, Gerd Emanuelsson (Persson), Ingela Fridell (Höglin), Ing-Marie Norman, Ann Rambäcken, Kerstin Boberg (Alvarsson). Bilden är hämtad från Idrottsboken

Vad minns du av SM-finalerna?
– Inte jättemycket. Men finalerna spelades i Åvestadalskolan i Krylbo och det var fullt i hallen, säger hon.
Vägen till finalen 1972 gick via segrar mot Irsta (4-3) och Guif (7-6).
I finalen väntade BK Heid från Göteborg och den jämna matchen slutade 7-6 (3-2).
– Det fanns ingen läktare i hallen, men publiken stod packade längs linjen. Minns också att Avesta Tidning skrev massor om oss, berättar Gerd.

Två år senare var det dags för ännu ett SM-guld och då besegrades IK Ymer (Borås) med 14-10 (7-2) i finalen.
Då hade Brovallens IF besegrat Bolton (9-8) i kvartsfinalen och Stockholmspolisen (14-13 efter förlängning) i semifinalen.
Laget vann sedan serien och DM under flera år och givetvis fortsatte den lokala pressen att bevaka Avestas då stora stolthet.
– Vi var tre, fyra spelare som är födda 1955 i laget. Sedan var det några som var ett år äldre och flera som var födda 1956-58.

Tjejerna blev senare seniorer och spelade som bäst i division 2. Några spelade vidare i Brovallens IF, en del slutade och en trio blev värvad av Borlänge HK, ett lag som spelade i den högsta serien. Gerd Persson fick vara med om att vinna ett SM-guld som senior också.
– Jag spelade i Borlänge fram till 1979. Även Ingela Höglin och Marie Carlsson tog steget över till dem. Vi vann SM 1978. Efter det spelade jag några år med Ludvika i division 2.
Vad minns du bäst av tiden med handbollen?
– Alla cuper vi var på. Bara det att få åka buss till Köpenhamn var stort, säger Gerd.
I Köpenhamn vann laget Copenhagen Cup 1973 och året efter gick bussresan till Norge och där blev det vinst i Oslo Cup.
Två internationella turneringar och två starka minnen för spelarna.
– I både Köpenhamn och Oslo hade vi anmält flera lag och det var matcher hela tiden i olika åldersklasser, minns Gerd Persson.
– I Köpenhamn vann vi finalen med 3-2.
Ett annat minne Gerd har är från matcherna mot IFK Hedemora på bortaplan.
– Vi spelade alltid på en parkering mitt i stan. Men vi spelade oftast på gräs och då gick det knappa att studsa bollen, men det var nog bara nyttigt för oss, säger hon.

Träffen med laget var den här gången en 50-årsträff efter det första JSM-guldet. Men laget har träffats flera gånger under halvseklet som passerat.
– Ja, och vi brukar vara många, men flertalet bor kvar här i närheten. Den här gången var vi 14 och då var det fyra som inte kunde komma.
Följer du handbollen i dag?
– Nej, inte mer än att jag ser mästerskapsmatcher på tv. Handbollen är inte längre lika rolig att titta på.
Men att träffa guldlaget från 70-talet var förstås kul och givetvis pratades det handbollsminnen.
– Vi trivs verkligen ihop och minnena är många, säger Gerd Persson.

Handbollen växte senare i Sverige och även i Avesta. Brovallens IF hade bland annat med ett lag i flickallsvenskan under flera säsonger i slutet av 70-talet.
Men det skulle bli ännu bättre, våren 2006 tog klubbens damer (som 2001 blev Avesta Brovallens HF) steget upp i elitserien. En sejour som blev ettårig efter blott fem poäng. Men två år senare var det dags för en repris, men även denna gång blev det få poäng – två.
Men det är så att säga en helt annan historia.

Laget som vann JSM-guld 1972
Ledare: Erik Furhammar och Sven-Erik Nilsson.
Spelare: Ewa Lena Lindborg, Lena Engdahl (senare Bergquist), Gunilla Larsson, Marie Nilsson (Karlsson), Annette Persson, Siw Johansson, Annica Norrgård, Gerd Emanuelsson (Persson), Ingela Fridell (Höglin), Ing-Marie Norman, Ann Rambäcken och Kerstin Boberg (Alvarsson).

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS